Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Cik prasīs zemes īpašnieks?

„Esmu dzirdējis, ka no 1. janvāra uz privātās zemes esošo māju iedzīvotāji maksās tikai par zemes nomu, bet nekustamā īpašuma nodokļa kompensācija ir atcelta. Mēs dzīvojam Juglā. 2014. gada vasarā namu pārvalde SIA Rīgas namu pārvaldnieks mūsu mājas vārdā noslēdza ar zemes īpašnieku nomas līgumu 2015. gadam. Tas tika izdarīts pirms likuma grozījumiem, tāpēc pieļauju, ka mēs arī nākamgad turpināsim maksāt nekustamā īpašuma nodokļa kompensāciju. Vai man taisnība? Kas ir galvenais: nomas līgums vai likuma grozījumi?”

– Saskaņā ar grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju», kas stājās spēkā 2014. gada 1. oktobrī,  dzīvokļu īpašniekiem no 2015. gada 1. janvāra vairs nevajadzēs kompensēt zemes saimniekam nekustamā īpašuma nodokli. Papildus jānorāda, ka noslēgtajos zemes piespiedu nomas līgumos ir ierakstīts:

„Dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala nomas maksas apmērs var mainīties, mainoties piespiedu zemes nomas tiesisko attiecību regulējošajiem normatīvajiem aktiem. Attiecīgi šā līguma noteikumiem, uz kuriem attiecināmi normatīvo aktu grozījumi, piemērojama normatīvajos aktos noteiktā kārtība un līgumā pielīgtais atceļams bez pušu papildu vienošanās”.

Tādējādi no 2015. gada 1. janvāra dzīvokļu īpašniekiem, kuru dzīvojamās mājas atrodas uz citai personai piederoša zemesgabala, būs pienākums maksāt zemes nomas maksu atbilstoši zemes piespiedu nomas līguma noteikumiem, bet nebūs jākompensē zemes īpašniekam nekustamā īpašuma nodoklis.

Numuru arhīvs: spied un lasi!