Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Atrodi, kas mājo tavā dzīvoklī!

Saņemot jaunos rēķinus par atkritumu izvešanu, daudzi atklās, ka viņu dzīvokļos deklarējušies vairāk cilvēku, nekā reāli tur dzīvo. Reizēm tie ir radinieki, reizēm arī pilnīgi svešas personas. Ko darīt, ja vēlaties šos cilvēkus izrakstīt no sava īpašuma?

Ziņas par to, cik cilvēku deklarējuši attiecīgo mājokli par savu dzīvesvietu, var iegūt interneta portālā www.latvija.lv vai jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā (www.pmlp.gov.lv). Informāciju var pieprasīt mājokļa īpašnieks vai īpašnieka pilnvarota persona, ziņas viņiem sniegs bez maksas.

Kam ir likumīgas tiesības deklarēties mājoklī bez īpašnieka piekrišanas? Saskaņā ar likumu „Par dzīvojamo telpu īri” dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats ir īres līgums.

Tiesības iemitināties dzīvoklī ir tā kopīpašniekiem vai īrnieka radiniekiem. Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 9. pantā teikts: īrniekam ir tiesības iemitināt viņa īrētajā dzīvojamā telpā savu laulāto, vecākus, darbnespējīgos brāļus un māsas un pilngadīgos bērnus, kuriem nav savas ģimenes. Pārējiem saimnieks var liegt lietot dzīvoklī (tātad arī to deklarēt par dzīvesvietu).

Rīdzinieki lūgumu anulēt deklarēto dzīvesvietu nepiederošām peronām var iesniegt Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā (Rīga, Brīvības iela 49/53). Var vērsties arī jebkurā pašvaldības klientu apkalpošanas centrā (lielākais no tiem tāpat atrodas Brīvības ielā 49/53, 1. stāvā), tur apmeklētājam palīdzēs pareizi uzrakstīt iesniegumu. Iesniegumu var rakstīt arī internetā mājas lapās www.latvija.lv un www.riga.lv.

Numuru arhīvs: spied un lasi!