Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Valsts pelna ar saimnieku zemi

„Nesen atklāju interesantu faktu saistībā ar mūsu mājai piesaistīto privāto zemi. Mēs regulāri saņemam no pārvaldnieka rēķinus par zemes nomu. Nomas līgums ar īpašnieku mums noslēgts par 4,5% no zemesgabala kadastrālās vērtības gadā. Papildus nomas maksai man kā dzīvokļa īpašmiekam jākompensē zemes īpašniekam arī nekustamā īpašuma nodoklis 1,5% apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības gadā.

Taču patiesībā es par zemes nomu zem mājas kopumā maksāju nevis 6% no kadastrālās vērtības, kā ierakstīts nomas līgumā, bet vairāk par 7%, jo saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likumu mani maksājumi tiek aplikti ar PVN pēc 21% likmes.

Uzskatu, ka valstij nav nekādu tiesību aplikt ar PVN to nomas maksas daļu, ko maksāju saimniekam kā nekustamā īpašuma nodokļa kompensāciju. Kur tas dzirdēts, ka cilvēki maksā nodokli par nodokli?! Visa šī situācija nozīmē tikai to, ka valsts ir ieinteresēta saglabāt saimnieku zemi zem mūsu mājām. Ja mājai piesaistītā zeme piederētu pašiem mājas iedzīvotājiem, mēs par to maksātu tikai nekustamā īpašuma nodokli 1% apmērā no zemes gabala kadastrālās vērtības, bet tagad nodokļu veidā atdodam valstij vairāk nekā 2% no saimnieka zemes kadastrālās vērtības. Paraugieties, cik daudz māju atrodas līdzīgā situācijā, un sapratīsiet, ka valsts uz privātās zemes rēķina pelna miljonus!”

Genādijs

Numuru arhīvs: spied un lasi!