Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kam jāmaksā?

„Vai man vajadzīga kaimiņu piekrišana, ja vēlos nomainīt radiatorus savā dzīvoklī? Kas par to teikts likumā?”

Ekonomikas ministrijā paskaidroja, ka saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu, kas stājās spēkā 2010. gadā, jebkuram dzīvokļa īpašniekam pirms radiatoru maiņas patiešām jāsaņem 50% mājas dzīvokļu īpašnieku piekrišana + viena balss.

Savukārt, ja dzīvoklī radusies avārijas situācija un radiatori tikai jāsalabo, šiem darbiem jāatvēl nauda no mājas kopējā remonta fonda. Ja fondā naudas nav, apsaimniekotājs izraksta solidāru rēķinu visiem dzīvokļu īpašniekiem, jo radiatori ir mājas kopīpašums. Tādā pašā kārtībā iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā apmaksā atsevišķu radiatoru skalošanu.

Tātad pašreizējā prakse ir tāda, ka jaunus radiatorus iedzīvotāji uzstāda par savu naudu un ar kaimiņu piekrišanu (bieži vien apkalpojošais uzņēmums šo punktu izlaiž, uzskatot, ka pietiek jautājumu saskaņot ar pārvaldnieku). Bet, kā izriet no Dzīvokļa īpašuma likuma, īpaši pacietīgs mājokļa īpašnieks var vērsties pie pārvaldnieka un pieprasīt, lai pārējie iedzīvotāji viņam kompensē jauno radiatoru vērtību. Taču tādā gadījumā viņam pašam jāizpilda visas likuma prasības: jāsarīko dzīvokļu īpašnieku aptauja un jāpanāk viņu piekrišana iekārtas nomaiņai.

Numuru arhīvs: spied un lasi!