Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai var palikt pārdotā dzīvoklī?

„Esmu palicis parādā bankai, tāpēc manu dzīvokli pārdos izsolē. Sakiet, lūdzu, cik drīz man būs jānodod atslēgas jaunajam īpašniekam, ja izsole notiks? Vai mani iepriekš brīdinās par izlikšanu? Vai varbūt es vispār varu palikt šajā dzīvoklī?”

– Cilvēki dzīvokli parasti pērk, lai to lietotu. Protams, ja jaunais īpašnieks ir ar mieru, jūs varat noslēgt ar viņu dzīvokļa īres līgumu, bet, ja viņš vēlēsies, lai jūs dzīvokli atbrīvojat, jums noteikti nāksies to darīt.

Tomēr vākt kopā mantību jau izsoles dienā nevajag, jo jaunajam īpašniekam pēc dzīvokļa nopirkšanas vajadzēs izpildīt dažus nosacījumus, un tas prasīs laiku.

Vispirms  jau pircējam pilnībā jāsamaksā par dzīvokli, lai tiesu izpildītājs varētu izsoles aktu iesniegt apgabaltiesā, kurai jāapstiprina pārdošanas fakts. Lietu par nekustamā īpašuma izsoles akta apstiprināšanu tiesa izskata 15 dienu laikā pēc tam, kad tiesu izpildītājs iesniedzis dokumentus. Par lietas izskatīšanu tiek paziņots arī parādniekam, tas ir, bijušajam dzīvokļa īpašniekam.

Pēc jaunā īpašnieka lūguma tiesa pieņem lēmumu par pārdotā nekustamā īpašuma nostiprināšanu uz pircēja vārda, kā arī pēc ieguvēja lūguma lemj par viņa ievešanu iegūtā nekustamā īpašuma valdījumā. Ko tas nozīmē? To, ka tiesu izpildītājs vērsīsies pie iepriekšējā īpašnieka ar rakstisku priekšlikumu 10 dienu laikā labprātīgi atbrīvot nekustamo īpašumu un nodot to ieguvējam. Ja iepriekšējais īpašnieks to nedarīs, viņš tiks izlikts piespiedu kārtā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!