Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Lai nebūtu jāmaksā kavējuma nauda

„Dzīvoju Stirnu ielā, māju apsaimnieko pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks. Tā kā māja atrodas uz privātas zemes, reizi ceturksnī mēs saņemam prāvus rēķinus par zemes nomu. Es tos nevaru samaksāt, jo slimoju un daudz naudas izdodu par zālēm. Nesen pamanīju, ka pārvaldnieks man uzrēķina kavējuma naudu par laikus nenokārtotajiem maksājumiem. Vai tā pienākas darīt, ja man ir maznodrošinātas personas statuss?” Milda

Atbild SIA Rīgas namu pārvaldnieks:

– Pašvaldības apsaimniekošanas uzņēmums neaprēķina kavējuma naudu par laikus neveiktajiem maksājumiem, tai skaitā par mājai piesaistītās zemes nomu, ja klients laikus ir iesniedzis  trūcīgās vai maznodrošinātās personas statusa izziņu.

Šā iemesla dēļ ir ļoti svarīgi neaizmirst laikus pieprasīt Rīgas domes Sociālajā dienestā izziņu par maznodrošinātās personas statusu un iesniegt to SIA Rīgas namu pārvaldnieks. Mildas kundzei no Stirnu ielas pēdējā RNP iesniegtā maznodrošinātās personas statusa izziņa bija spēkā tikai līdz 2012. gada 31. decembrim. Kopš tā laika Mildas kundze pie mums nav rādījusies un par maznodrošinātās personas statusu ziņas nav sniegusi, tāpēc no 2013. gada 1. janvāra viņai tiek aprēķināta kavējuma nauda par laikus nenokārtotajiem maksājumiem.

Ko darīt cilvēkam, kuram maznodrošinātās personas statuss ir spēkā, bet izziņa nav laikus iesniegta RNP? Dokumentus var iesniegt jebkurā laikā, un mēs uz to pamata veiksim kavējuma naudas pārrēķinu par visu laiku, kad maznodrošinātās personas statuss ir bijis spēkā.

Taču problēmai ir arī otra puse. Pieņemsim, ka cilvēks ir iesniedzis maznodrošinātās personas statusa izziņu. Kamēr statuss ir spēkā, kavējuma nauda netiek aprēķināta, taču gadījumā, ja cilvēkam ienākumi palielinās un viņš zaudē maznodrošinātās personas statusu, bet parāds izziņas darbības laikā nav dzēsts, kavējuma nauda tiek aprēķināta atpakaļ.

Numuru arhīvs: spied un lasi!