Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā izvairīties no kavējuma naudas?

„Mums nav maznodrošinātas ģimenes statusa, tomēr ziemā ir ļoti grūti samaksāt rēķinus. Līdz aprīlim ir uzkrājies parāds – aptuveni 500 eiro kopā ar kavējuma naudu. Sakiet, lūdzu, vai pašvaldības namu pārvalde Rīgas namu pārvaldnieks plāno šogad rīkot tādu pašu akciju kā pirms diviem gadiem? Tad ar pārvaldnieku varēja noslēgt mierizlīgumu par parāda pakāpenisku samaksu, un tādā gadījumā parādniekam pilnībā tika norakstīta kavējuma nauda”.

Kā nesen raidījumā „900 sekundes” LNT kanālā pavēstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumi Rīgas namu pārvaldnieks un Rīgas pilsētbūvnieks atkal ir paredzējuši jūnijā slēgt ar parādniekiem mierizlīgumu par parāda pakāpenisku samaksu.

Pagaidām vēl konkrēti nav zināms, ar kādiem nosacījumiem tiks slēgti līgumi, bet droši vien parādniekiem atkal piedāvās pilnībā vai daļēji dzēst kavējuma naudu. 2012. gadā šādā akcijā piedalījās 10 tūkstoši pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumu klientu. Atkārtota akcija notika 2013. gada septembrī.

Bet atgādināsim, ka SIA Rīgas namu pārvaldnieks jau kopš 2013. gada februāra piedāvā klientiem vienoties par atlikto maksājumu par siltumenerģiju, 50% no rēķina sadaļas par siltumu maksājot uzreiz, bet 50% pēc apkures sezonas beigām. Tas nozīmē, ka pēc vienošanās noslēgšanas klientiem, maksājot pusi no siltuma rēķina, par atlikušo summu netiek aprēķināta soda nauda.

Šogad iedzīvotāju parāds par siltumenerģiju ir jūtami samazinājies. Cilvēkiem bija vieglāk norēķināties par siltumu, jo, pirmkārt, AS Rīgas siltums tarifs šobrīd ir par 10% zemāks nekā pērn, otrkārt, bija silta ziema. Pašreiz rīdzinieki ir parādā siltumapgādes uzņēmumam aptuveni 11 miljonus eiro salīdzinājumā ar 25 miljonu latu lielo parādu pēc 2011./2012. gada apkures sezonas.

Numuru arhīvs: spied un lasi!