Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Ko var iemitināt dzīvoklī?

„Mēs dzīvojam Rīgā pašvaldības dzīvoklī. Nesen no Anglijas atbrauca krustdēls un palūdza uz laiku izmitināt. Vai mums ir tiesības ielaist radinieku dzīvoklī un vai Rīgas dome nevar mūs par šādu rīcību sodīt?”

Attālu radinieku deklarēt vai iemitināt īrētā dzīvoklī tik viegli nemaz nevar. Īrnieku tiesības izmitināt radiniekus regulē likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 9. pants:

„Īrniekam ir tiesības iemitināt viņa īrētajā dzīvojamā telpā savu laulāto, vecākus (adoptētājus), darbnespējīgos brāļus un māsas un pilngadīgos bērnus, kuriem nav savas ģimenes, ja tam piekrituši visi attiecīgajā dzīvojamā telpā dzīvojošie īrnieka pilngadīgie ģimenes locekļi un ja iepriekš par to rakstveidā informēts izīrētājs.

Nepilngadīga bērna (arī adoptēta) iemitināšanai viņa vecāku īrētajā dzīvojamā telpā pārējo tajā dzīvojošo pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana nav nepieciešama, bet par to rakstveidā informējams izīrētājs.

Šā panta pirmajā vai otrajā daļā neminētas personas iemitināšanai īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā nepieciešama izīrētāja, īrnieka un visu tajā dzīvojošo īrnieka pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana”.

Likumā „Par dzīvojamo telpu īri” runa, protams, ir par jauna iemītnieka iemitināšanu uz pastāvīgu dzīvi, ierakstot attiecīgo personu īres līgumā. Ja radu bērns ieradies tikai paciemoties, lai dzīvo mierīgi.

Numuru arhīvs: spied un lasi!