Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Mājā ieviesusies legionella

„Labdien! Mūsu mājā Rīgā, Ilūkstes ielā 22, karstajā ūdenī tika atrasti mikroorganismi, kas izraisa bīstamu slimību – legionelozi. Māju apstaigāja sētnieks, vākdams parakstus, ka iedzīvotāji ir ar mieru samaksāt vairāk nekā 440 latu par ūdensvada cauruļu tīrīšanu. Kas pēc likuma atbild par karstā ūdens kvalitāti un vai ir likumīgi naudu par ūdensvada dezinfekciju prasīt no iedzīvotājiem?” Olga

Atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Ingrīda Mutjanko:

– Legioneloze ir ļoti bīstama slimība, ko izraisa mikroorganismi, kas iemājo ūdensapgādes sistēmā, ja pārvaldnieks neuztur vajadzīgo karstā ūdens temperatūru. Legioneloze noris ļoti smagi, inficējušies cilvēki var nomirt. Šīs slimības draudi mājā ir vērtējami kā avārijas situācija. Pārvaldniekam jārīkojas nekavējoties un bez jebkādām aptaujām jāveic ūdensvada dezinfekcija.

Tagad par detaļām. Saskaņā ar spēkā esošajiem būvnormatīviem karstā ūdens temperatūrai dzīvokļos jābūt 55–70 grādus augstai. Pie pašreizējām siltumenerģijas cenām uzturēt maksimālo temperatūru, protams, būtu izšķērdība, bet pārvaldniekam jārūpējas, lai ūdens temperatūra caurulēs nenokristos zem 50 grādiem. Tādā temperatūrā legionellas iet bojā.

Pārvaldniekam nav tiesību pieprasīt, lai iedzīvotāji maksātu par ūdensvada tīrīšanu. Dzīvokļu īpašnieki katru mēnesi maksā par ūdensapgādes sistēmas tehnisko apkopi, tā ir daļa no apsaimniekošanas maksas. Pārvaldnieka pienākums ir par šiem līdzekļiem veikt dezinfekciju.

Numuru arhīvs: spied un lasi!