Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Nekustamā īpašuma nodokļa slazds

„Gribu pastāstīt lasītājiem par kādu problēmu, kas patukšoja manas ģimenes maciņu. Runa ir par nekustamā īpašuma nodokļa samaksu. Nezināšanas un muļķīgu pārpratumu pēc es par savu dzīvokli pārmaksāju divus latus, bet mana mīļotā sieviete tādā pašā situācijā pārmaksāja gandrīz 30 latu,” raksta mūsu lasītājs Kirils.

– Es vienmēr pats maksāju rēķinus, tāpēc biju ļoti pārsteigts, kad šā gada februārī no Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes saņēmu maksāšanas paziņojumu par nekustamā īpašuma nodokli 2013. gadam, kā arī... uzaicinājumu segt parādu par 2012. gadu! – stāsta Kirils. – Piezvanīju uz pārvaldi, lai noskaidrotu, kā mūsu ģimenei, kas ļoti akurāti maksā rēķinus, varēja rasties nodokļa parāds par dzīvokli.

Man paskaidroja, ka 2012. gada februārī man esot vajadzējis saņemt kārtējo nodokļa rēķinu par mājokli. Teicu, ka tādu sūtījumu no Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes noteikti neesmu saņēmis. „Tādā gadījumā jums vajadzēja mēneša laikā mums piezvanīt un pieprasīt rēķina kopiju!” atbildēja speciālists.

Bet mēs nezinājām ne to, ka jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis par dzīvokli, ne arī to, ka mūsu pienākums ir pašiem pieprasīt rēķinu pašvaldībā. Aprunājos ar paziņām, un atklājās, ka daudzi no viņiem nav saņēmuši rēķinus no Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes. Tā cilvēki pret savu gribu kļūst par parādniekiem.

Ieņēmumu pārvaldē painteresējos: „Kas būtu, ja līdz mums nebūtu atnācis arī 2013. gada rēķins?” „Par katru nokavēto dienu nodokļa pamatsummai tiek pieskaitīta kavējuma nauda,” man paskaidroja. „Kad jums būtu iekrājusies 50 latu liela kavējuma nauda, mēs nosūtītu jums brīdinājumu”.

Manuprāt, tas ir ļoti netaisni pret godīgajiem nodokļu maksātājiem. Personiski es par maksājuma nokavēšanu samaksāju četrus latus, bet manai meitenei bija iekrājusies gandrīz 30 latu liela kavējuma nauda. Viņa droši vien vēl tagad nezinātu, ka ir parādniece, par ko viņai aprēķināts naudas sods, ja es nebūtu aprakstījis savu situāciju un viņa nebūtu vērsusies Ieņēmumu pārvaldē pēc paskaidrojumiem.

Vēlos pateikt visiem dzīvokļu, māju un zemes īpašniekiem Rīgā: ja jūs šā gada februārī neesat no Rīgas domes Ieņēmumu pārvaldes saņēmuši nodokļa rēķinu, steidzami zvaniet un prasiet, lai jums sūta kopiju. Citādi ne aci nepaspēsiet pamirkšķināt, kad jau būsiet kļuvuši par parādniekiem un jūs sodīs ar kavējuma naudu!”

Komentē Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadītājs Ilmārs Ziedonis:

– Kļūmes ar rēķinu izsūtīšanu tiešām gadās, tāpēc aicinām visus rīdziniekus, kam pieder mājokļi vai zeme un kas līdz 15. martam nav saņēmuši maksāšanas paziņojumu par nekustamā īpašuma nodokli 2013. gadam, rakstiski informēt par to mūsu iestādi. Tādā gadījumā mēs atkārtoti nosūtīsim nodokļa rēķinu.

Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes adrese: Terēzes iela 5, Rīga, LV-1012.

Numuru arhīvs: spied un lasi!