Ar kalkulatoru rokā

Pixabay.com

Uzņēmuma Sadales tīkls pakalpojumi: kas par izmaiņām no 1. jūlija būtu jāzina katram dzīvokļa īpašniekam – elektroenerģijas lietotājam?

Jaunu elektroenerģijas piegādes un sadales tarifu apspriešana sākās 2022. gadā un izraisīja daudz diskusiju. Šajā jautājumā pat iejaucās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, uzdodot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (Regulatoram) rūpīgi izvērtēt turpmāko Sadales tīkla pakalpojumu maksas pieauguma pamatotību. Tomēr, neskatoties uz to, atsevišķiem individuālajiem patērētājiem maksa par pakalpojumu no 1. jūlija būs pieaugusi vairāk nekā par 1000 %.

Tarifs sastāv no divām daļām

Kas jāzina par Sadales tīkla tarifu

Sadales tīkla tarifs elektroenerģijas piegādei un sadalei sastāv no divām daļām: fiksētās un mainīgās. Tarifa fiksētā daļa jāmaksā katram īpašniekam, ja viņa dzīves vietā ir elektrības pieslēgums. Tarifa mainīgo daļu maksājam atkarībā no patērēto elektroenerģijas kilovatstundu skaita.

Kā mainījies Sadales tīklu tarifs no 2023. gada 1. jūlija?

Galvenās izmaiņas skārušas tarifa fiksēto daļu. Piemēram, līdz 2023. gada 1. jūlijam visi īpašnieki ar vienas fāzes pieslēgumu maksāja 1,24 eiro (plus PVN), bet maksājuma mainīgo daļu veidoja 0,04076 eiro par katru kilovatstundu.

No 1. jūlija maksas fiksētā daļa būs atkarīga no pieslēguma jaudas ampēros. Maksa par vienas fāzes pieslēgumu ar jaudu līdz 16 ampēriem būs 6,08 eiro mēnesī, par 20 ampēriem – 7,60 eiro mēnesī, par 25 ampēriem – 9,50 eiro mēnesī un tā tālāk. Lielākais pieaugums gaida māju un dzīvokļu īpašniekus ar vienas fāzes pieslēgumu un jaudu 40 ampēri. Ja agrāk tas maksāja tikai 1,24 eiro mēnesī, tad no 1. jūlija maksa būs 15,20 eiro (plus PVN).

Fakts

Īpašniekiem ar trīs fāžu pieslēgumu vidējais Sadales tīkla vienotā tarifa pieaugums sasniegs 360 %.

Kas attiecas uz tarifa mainīgo daļu – tā atkarīga no katra lietotāja ikmēneša elektroenerģijas patēriņa, – šī maksājuma daļa ir nedaudz samazinājusies un šobrīd sastāda 0,03985 eiro par vienu kWh.

Vai maksu var samazināt?

Lielākajai daļai Latvijā dzīvokļu vai māju īpašnieku ir vienas fāzes pieslēgums ar jaudu 16–20 ampēri. Viņiem maksas pieaugums par elektrības piegādi mēnesī būs 6–8 eiro. Vai ir iespējams samazināt tarifa paaugstināšanas radītos zaudējumus?

Uzņēmums Sadales tīkls saviem klientiem piedāvā divus elektroenerģijas piegādes un sadales maksas samazināšanas veidus.

Pirmais veids – pieteikt uzņēmumam elektrības pieslēguma jaudas samazināšanu. Piemēram, ja īpašumā ir 20 vai 25 ampēru pieslēgums, tad to var optimizēt līdz 16 ampēriem, kas dos zināmu ietaupījumu.

Otrs veids – mainīt tarifu. No 1. jūlija Sadales tīkls piedāvā iedzīvotājiem divus elektroenerģijas piegādes un sadales tarifu plānus – Pamata vai Speciālais.

Kā dzīvokļa īpašniekam uzzināt, kādas jaudas pieslēgums ir viņa īpašumā?

Lielākajai daļai dzīvokļu Latvijā ir vienas fāzes pieslēgums ar jaudu līdz 16 ampēriem. Bet precīzāk pieslēguma parametrus var uzzināt uzņēmuma Sadales tīkls klientu apkalpošanas portālā www.e-st.lv.

Samazinām pieslēguma parametrus!

Ja dzīvoklī ir 20 vai 25 ampēru pieslēgums, kā to samazināt?

Pieslēguma jaudas samazināšanu var pieteikt Sadales tīkls klientu apkalpošanas portālā www.e-st.lv. Lai to izdarītu, jāseko izvēlnēm pa šādu ceļu: Pieteikt pakalpojumuPieslēgumiSlodzes izmaiņasSlodzes samazināšana.

Fakts

Pēc Klimata un enerģētikas ministrijas datiem visā Latvijā 80 tūkstošos privātmāju un 17 tūkstošos dzīvokļu ir jaudas pārpalikums.

Vai īpašniekam par pieslēguma jaudas samazināšanu būs jāmaksā?

Nē, tas ir bezmaksas pakalpojums. Taču elektroenerģijas pieslēguma jaudas palielināšanu, uzņēmums Sadales tīkls nodrošina tikai par papildu samaksu.

Kā īpašniekam uzzināt, kāda pieslēguma jauda ir pietiekama?

Sadales tīkls portālā ir kalkulators https://sadalestikls.lv/lv/slodzes-kalkulators, kas vismaz aptuveni palīdzēs aprēķināt nepieciešamo pieslēguma jaudu.

Ja dzīvoklim ir 16 ampēru pieslēgums, vai arī to var samazināt?

Nē, 16 ampēru pieslēgums ir minimālais, samazinot tā jaudu, ietaupīt vairs neizdosies. Šajā gadījumā vienīgais veids, kā ietaupīt, ir izvēlēties izdevīgāku uzņēmuma Sadales tīkls pakalpojumu tarifu. Kā jau minēts, no 1. jūlija klientiem tiek piedāvāti divi tarifu plāni – Pamata un Speciālais.

Spēle ar tarifiem

Kā lietotājam uzzināt, pēc kāda tarifa viņš šobrīd maksā par elektroenerģijas piegādi un sadali?

No 2023. gada 1. jūlija visi elektroenerģijas lietotāji Latvijā tiek apkalpoti pēc Pamata tarifa. Saskaņā ar to viņi saņem elektroenerģijas sadales pakalpojumu par maksu, ko mēs jau aprakstījām iepriekš.

Kādi klienti iegūst no tarifu plāna Speciālais?

Šis tarifs ir izstrādāts tiem īpašumiem, kuros tiek patērēts ļoti maz elektroenerģijas vai patēriņš ir neregulārs. Tādi objekti, piemēram, ir vasarnīcas, garāžas, šķūnīši vai mājas, kurās pastāvīgi neviens nedzīvo.

Kur slēpjas tarifu plāna Speciālais izdevīgums?

Tarifs Speciālais īpašniekam nodrošina samazinātu fiksēto maksu. Taču mainīgā maksājuma daļa par elektroenerģijas piegādi, kas ir atkarīga no patērēto kilovatstundu skaita, pie šī tarifa, gluži pretēji, ir krasi palielināta.

Pieņemsim, ka lauku mājai ir vienas fāzes pieslēgums ar jaudu līdz 16 ampēriem. Vasarā šo lauku māju aktīvi apdzīvo un tērē aptuveni 100 kilovatstundas mēnesī, maksājot 0,20 eiro/ kWh. Šajā gadījumā kopējais elektrības rēķins ar Sadales tīkla tarifu plānu Pamata būs 36,38 eiro mēnesī, savukārt ar tarifu plānu Speciālais – jau 46,39 eiro mēnesī. Neizdevīgi!

Taču situācija krasi mainīsies rudens – ziemas periodā, kad lauku īpašumu apmeklē caurmērā divas vai trīs reizes mēnesī, iztērējot maksimāli 20 kilovatstundas. Šajā gadījumā ar tarifu plānu Pamata būs jāmaksā 13,16 eiro mēnesī, bet plānu Speciālais – 11,60 eiro mēnesī. Acīmredzams ieguvums!

Savukārt tarifs Īpašais jāizvēlas tiem cilvēkiem, kuri uz ilgu laiku atstāj mājas, izslēdzot visas elektroierīces. Šajā gadījumā ietaupījums mēnesī sasniegs piecus eiro.

Tarifs jāmaina pārdomāti

Cik bieži cilvēks var mainīt tarifu plānu no Pamata uz Speciālo un otrādi?

Uzņēmumā Sadales tīkls skaidro, ka tarifu var mainīt līdz 12 reizēm gadā, tas ir, reizi mēnesī. Līdz 30. septembrim, tarifu varēs mainīt kārtējā mēneša ietvaros. Piemēram, ja tarifa maiņa tiks pasūtīta 30. jūlijā, tad lietotāja pieprasītais tarifs tiks attiecināts uz visu jūliju. Sākot ar 30. septembri tarifu vairs nevarēs mainīt ar atpakaļejošu datumu. Piemēram, ja lietotājs tarifu nomainīs 3. oktobrī, tad jaunā izvēle tiks piemērota tikai no 1. novembra.

Kā mainīt tarifu plānu no Pamata uz Speciālo un otrādi?

Visvieglāk to izdarīt internetā, Sadales tīkla klientu apkalpošanas portālā www.e-st.lv. Taču, mainot tarifu, jābūt piesardzīgiem, jo, tiklīdz konkrētajā adresē patēriņš pārsniegs 10–20 kilovatstundas mēnesī, tarifs Speciālais kļūs lietotājam ļoti neizdevīgs.

Fakts

Latvijā populārākais elektroenerģijas pieslēguma veids ir vienas fāzes pieslēgums līdz 16 ampēriem. To izmanto aptuveni 521 tūkstotis mājsaimniecību.