Kāds nodoklis būs jāmaksā?

Pixabay.com

„Dzirdēju, ka Valsts zemes dienests ir pacēlis nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības,” raksta Jānis Bušs, „kā rezultātā no jaunā gada pieaugs arī nekustamā īpašuma nodoklis. Uzskatu, ka šāda rīcība nav taisnīga attiecībā pret dzīvokļu īpašniekiem. Mūsu mājokļi noveco, bet to kadastrālā vērtība nez kāpēc regulāri pieaug!” 

Valsts zemes dienestā mums paziņoja, ka iestāde tik tiešām aprēķinājusi zemes vienību, zemes vienības daļu un būvju prognozētās kadastrālās vērtības, kā arī lauku zemju prognozētās speciālās vērtības 2023. gadam. Tas ir nepieciešms, lai pašvaldības varētu aprēķināt nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmuma prognozi nākamajam gadam.

„Tā kā Saeima ir pieņēmusi lēmumu līdz 2025. gadam piemērot spēkā esošo kadastrālo vērtību bāzi, nekustamo īpašumu prognozētā kadastrālā vērtība ir vienāda ar spēkā esošo,” teikts Valsts zemes dienesta skaidrojumā.

Vērtības un attiecīgi arī nodokļa pieaugums ir iespējams, ja kadastra informācijas sistēmā reģistrētie zemes vienības, zemes vienības daļas vai būves raksturojošie dati ir bijuši izmainīti kopš 2022. gada 1. janvāra.

Tas notiek, ja zemei, piemēram, ir bijis noteikts cits lietošanas mērķis vai apgrūtinājumi, vai arī noteikti citi meža zemes saimnieciskās darbības ierobežojumi u. tml. Savukārt ēkām, piemēram, varēja mainīties ēkas lietošanas veids, nolietojums vai ēkas apjoma rādītāji, kā rezultātā mainījusies ēkas kopplatība.

Lielākajai daļai dzīvokļu īpašnieku 2023. gadā tiks izsūtīti tādi paši nodokļa paziņojumi kā iepriekš – 2021. un 2022. gadā.