Neatstājiet bez ievērības tāmi!

Daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības noteikt pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu nākamajam gadam. Pēc 15. oktobra viņiem jāsaņem no sava pārvaldnieka apsaimniekošanas darbu tāmes projekts nākamajai sezonai, lai varētu to apspriest kopsapulcē.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1014 arī no pašvaldības vai valsts bilances nepārņemto māju īpašnieki var noteikt savas mājas nākotni. Pārvaldnieki līdz 15. oktobrim nosūta šādu māju iedzīvotājiem nākamā gada apsaimniekošanas darbu tāmes projektu. Tāme ir mājai svarīgākais plānošanas dokuments. Tieši tā pastāsta, kādus līdzekļus namu pārvalde paredzējusi saņemt no iedzīvotājiem nākamajā gadā un kā šo naudu plāno tērēt.

Tāmes galvenās pozīcijas ir izdevumi par mājas tehnisko apkopi un pārvaldīšanas pakalpojumiem un remonta uzkrājumi. Dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības apstiprināt vai apstrīdēt tāmi. Lielākā kļūda ir šo dokumentu ignorēt. Tā rīkodamies, dzīvokļu īpašnieki mājas lietas izlaiž no savām rokām.

Kā rīkoties?

■ Namu pārvaldes apsaimniekošanas darbu tāmes parasti nosūta iedzīvotājiem kopā ar oktobra rēķinu par dzīvokli. Pārliecinieties, ka neesat šo svarīgo dokumentu iemetuši papīrgrozā.

■ Namu pārvalde nav atsūtījusi tāmi? Arī tā gadās, jo MK noteikumi Nr. 1014 uzliek pārvaldniekam pienākumu rakstiski informēt dzīvokļu īpašniekus tikai par nākamajam gadam ieplānoto kopējo pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu. Taču reizē viņam jāpaziņo, kur un kad var saņemt apsaimniekošanas maksas atšifrējumu – to pašu tāmi. Parasti tāme ir pieejama namu pārvaldē vai pārvaldnieka mājas lapā.

■ Esat palaidis garām svarīgo paziņojumu? (Iespējams, ka tas bijis sīkiem burtiem uzdrukāts rēķina apakšā.) Tādā gadījumā dodieties pie pārvaldnieka un pieprasiet tāmes izdruku.

■ Nevarat aizkļūt līdz namu pārvaldei? Tad nosūtiet pārvaldniekam rakstisku iesniegumu, pieprasot nosūtīt jums uz mājām tāmes kopsavilkumu. Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 1014 10. punktu pārvaldnieka pienākums ir nosūtīt jums dokumenta izdruku.

■ Esat saņēmis tāmi? Prātīgi būtu to pavairot un iemest kaimiņu pastkastēs, jo dzīvokļu īpašnieki tikai visi kopā var ietekmēt tāmes saturu.

■ Ja dzīvokļu īpašniekiem nav iebildumu pret namu pārvaldes izcenojumiem un remontdarbu plānu, viņi droši var tāmes projektu ielikt arhīvā. Pēc 1. janvāra namu pārvaldes plāns automātiski stāsies spēkā.

■ Ja pārvaldnieka piedāvātais plāns dzīvokļu īpašniekus neapmierina, viņiem 30 darba dienu laikā (pēc 15. oktobra) jāsarīko mājā kopsapulce vai jāveic iedzīvotāju aptauja.

■ Kopsapulcē vai aptaujas gaitā mājas līdzīpašnieki ar balsu vairākumu var noraidīt tāmes pozīcijas, kas viņus neapmierina, vai arī papildināt tāmi ar saviem priekšlikumiem. Piemēram, namu pārvalde piedāvā jums 2015. gadā veidot remonta uzkrājumus kosmētiskajam remontam kāpņu telpās, bet iedzīvotāji uzskata, ka tā vietā, lai krāsotu sienas kāpnēs, prātīgāk būtu ielikt koplietošanas telpās jaunus logus (vai vispār atteikties no remonta darbiem). Attiecīgais lēmums jānoformē balsošanas protokola veidā. Protokola paraugus jau iepriekš varat dabūt pie sava pārvaldnieka.

■ Dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības bez saskaņošanas ar pārvaldnieku atcelt tādas tāmes pozīcijas kā koplietošanas telpu un mājai piegulošā zemes gabala sanitārā kopšana. Bet tādā gadījumā viņiem jānobalso par mājas kopšanu pašu spēkiem, jāieceļ atbildīgā persona un jāapstiprina kopšanas darbu grafiks.

■ Dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības balsot par citu mājai plānoto izdevumu samazināšanu. Tādā gadījumā viņiem balsošanas protokols jānosūta pārvaldniekam ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc kopsapulces vai aptaujas veikšanas.

■ Pārvaldniekam 10 darba dienu laikā jāizskata dzīvokļu īpašnieku priekšlikumi un jāpaziņo, vai viņš ir ar mieru pārvaldīt un apsaimniekot māju saskaņā ar iedzīvotāju apstiprināto tāmi.

■ Ja pārvaldnieks uzskata, ka dzīvokļu īpašnieki ir pārmērīgi apcirpuši izdevumus un par tādu naudu uzņēmums nevar māju apsaimniekot, viņš dara to zināmu īpašniekiem. Tādā gadījumā dzīvokļu īpašniekiem jāpieņem lēmums par mājas pārvaldīšanas pārņemšanu.

■ Ja strīdus gadījumā iedzīvotāji tomēr nepārņem mājas pārvaldīšanu un neizrauga arī citu pārvaldnieku, 2015. gadā spēkā stājas pašreizējā pārvaldnieka piedāvātā apsaimniekošanas darbu tāme.