„Istabās ir komfortabla temperatūra +19 grādi”

12 dzīvokļu mājas iedzīvotāji Ķengaragā pieņēma lēmumu veikt renovāciju, naudu viņi sāka taupīt uzreiz pēc darbu pabeigšanas

2023. gada rudenī noslēdzās nelielas mājas renovācija Rīgā, Lokomotīves ielā 32. Jaunā apkures sezona jau pierādījusi šī darba efektivitāti: dzīvokļu īpašnieki par siltumenerģiju maksā 2–2,5 reizes mazāk nekā kaimiņi tādās pašās mājās.

Māja Lokomotīves ielā 32 celta 1957. gadā un tajā ir tikai 12 dzīvokļi.

– Mūsu māja ir neliela, un tā ir gan priekšrocība, gan problēma, –  saka Uldis Valters, biedrības Lokomotīves 32 valdes priekšsēdētājs. – No vienas puses, mazā mājā ir vieglāk panākt vienošanos starp īpašniekiem, no otras puses, renovācijas pretinieku balsīm ir liels svars.

■ ■ ■

Renovācijas jautājums mājas iedzīvotājus sāka satraukt jau 2014. gadā, kad dzīvokļu īpašnieki nobalsoja par pāriešanu pie jauna pārvaldnieka – Rīgas namu apsaimniekotāja. Uldis Valters atceras iemeslus, kāpēc iedzīvotāji nolēma mainīt apsaimniekotāju:

– Iepriekšējais apsaimniekotājs tērēja iedzīvotāju naudu, kā gribēja, un mums nesniedza skaidru atskaiti. Taču, ja mājā bija nepieciešams remonts, pārvaldnieks teica: – Jūsu kontā nav pietiekami daudz naudas, sāciet krāt!

Un tā sanāca, ka nepieciešamie remontdarbi gadu no gada tika atlikti, un mājā auga avāriju skaits, par kuru novēršanu apsaimniekotājs prasīja dubultu un pat trīskāršu samaksu.

■ ■ ■

Rīgas namu apsaimniekotāju iedzīvotāji izvēlējās tādēļ, ka šī organizācija ir pazīstama ar pārskatāmu grāmatvedības uzskaiti un racionālu pieeju remontdarbu organizēšanai. Konkrēti, iedzīvotāji šogad var balsot par jumta vai inženierkomunikāciju nomaiņu un turpmāko divu līdz trīs gadu laikā apmaksāt remontdarbus.

Uldis Valters stāsta, ka Lokomotīves ielas 32 dzīvokļu īpašnieki jau 2014. gadā sāka domāt nevis par daļēju, bet gan pilnīgu mājas atjaunošanu, iesaistoties valsts līdzfinansējuma programmā. Aktīvisti ir pastāvīgi strādājuši pie šī jautājuma:

– Mēs runājām ar kaimiņiem, informējām, pārliecinājām.

Rezultātā pirms diviem gadiem dzīvokļu īpašnieku absolūtais vairākums nobalsoja par renovāciju. Turklāt, neskatoties uz samērā lielām izmaksām, – kopējās atjaunošanas darbu izmaksas sastādīja 512500 eiro, kur 241000 eiro sedza finanšu institūcijas Altum izsniegtais grants.

■ ■ ■

Kā stāsta dzīvokļu īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs, mājā ir paveikti visi nepieciešamie darbi:

– Mēs ne tikai nosiltinājām sienas, bet arī mainījām visas iekšējās komunikācijas. Var teikt, ka no vecās mājas mums ir palikušas tikai sienas.

Saņemot aizdevumu, lai apmaksātu to darbu izmaksu daļu, ko nesedza Altum grants, iedzīvotāji saskārās ar problēmu, ka bankas izvairās kreditēt nelielas mājas. Tad dzīvokļu īpašnieki ar sava pārvaldnieka palīdzību atkārtoti vērsās finanšu institūcijas Altum un saņēma nepieciešamo kredītu 270700 eiro apmērā.

– Kredītu atmaksāsim 15 gadu laikā, –  stāsta Uldis Valters, –  mēnesī papildu izmaksas par divistabu dzīvokli ir aptuveni 170 eiro, par trīsistabu dzīvokli – ap 200 eiro.

Vienlaikus iedzīvotāji ietaupa uz apkures izmaksām. Piemēram, 2023. gada decembrī iedzīvotāji patērēja tikai 8,7 MWh siltumenerģijas, savukārt līdzīga māja Lokomotīves ielā 40–18,3 MWh.

■ ■ ■

Darbu ietvaros mājai tika atjaunoti balkoni. Kopumā renovācija palielināja ne tikai dzīves kvalitāti ēkā, bet arī tajā esošo dzīvokļu tirgus vērtību. Ir arī samazinājušās dzīvokļu īpašnieku izmaksas par avāriju novēršanu un citiem remontdarbiem.

– Citu māju iedzīvotājiem, kuri tikai domā par renovāciju, ieteiktu nebaidīties un ķerties pie lietas, saka Valters. – Ir pēdējais laiks saprast, ka neviens cits nenāks un neglābs padomju laikā celtās mājas no bojāejas, jo par to atbild paši dzīvokļu īpašnieki.

Tagad Latvijā ir jauna Altum programma (kuras ietvaros dzīvokļu īpašnieki var saņemt no valsts līdz pat 49% no siltināšanas izmaksām), šī ir iespēja ietaupīt, atjaunojot māju. Nākotnē, neizbēgami pieaugot siltumenerģijas tarifiem, siltināto māju iedzīvotāji renovācijā redzēs vēl būtiskākus ieguvumus.

■ ■ ■

Vai mājas Lokomotīves ielā 32 īpašniekiem pēc darbu pabeigšanas ir kādas īpašas vēlmes? Jā!

– Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums nosaka, ka pārvaldnieka pienākums ir visa gada laikā veikt mājas vizuālo apskati, lai nepieļautu tās stāvokļa pasliktināšanos, –  stāsta biedrības Lokomotīves 32 valdes priekšsēdētājs. Šobrīd likums neļauj dzīvokļu īpašniekiem atteikties no šāda pakalpojuma. Tikmēr pēc renovācijas saņēmām praktiski jaunu māju, kurai noteiktu laiku nebūs vajadzīgas ne apskates, ne plānveida remonti. Mēs vēlētos, lai likumdevēji ļautu tādām mājām kā mūsējā uz laiku atteikties no šī pārvaldīšanas pakalpojuma. Piemēram, mēs varētu šādi ietaupīt 1000 eiro gadā un labprāt ieguldītu šo naudu teritorijas labiekārtošanā.

Viedoklis: „Iedzīvotāji patiešām bija ieinteresēti!”

Mājas Lokomotīves ielā 32 renovācijas darbus veiksmīgi organizēja apsaimniekošanas uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs. Uzņēmuma attīstības direktors Aleksandrs Sakovskis pastāstīja, ka pirmās sarunas par mājas iedzīvotāju dalību valsts siltināšanas līdzfinansējuma programmā sākušās pirms aptuveni pieciem gadiem:

– Tajā laikā Latvijā tika sākta jauna Altum grantu programma. Mājā sarīkojām pirmās sapulces un redzējām, ka iedzīvotājiem ir patiesa interese par valsts līdzfinansējuma saņemšanu un mājas atjaunošanu.

Protams, nekas nenotika bez grūtībām. Jau darbu laikā tika atklāti defekti, kuru novēršana sākotnēji izstrādātajos projektos nebija iekļauta. Tādēļ visu sešu avārijas stāvoklī nonākušo balkonu remontam bija jāatrod speciāls izmaksu postenis. Tagad visi mājas balkoni ir ne tikai no jauna apmesti un nokrāsoti, bet patiesi atjaunoti.

Tāpat, pēc Aleksandra Sakovska teiktā, pirms renovācijas mājā nedarbojās karstā ūdens sagatavošanas un padeves sistēma. Iedzīvotāji līdz tam ūdeni sildīja ar individuāliem apkures boileriem.

– Tagad ir atjaunota karstā ūdens apgāde un darbojas arī karstā ūdens cirkulācija.

Renovācija ļāva mājai ne tikai uzlabot energoefektivitāti, bet arī atrisināt daudzas ieilgušas problēmas. Un alokatoru uzstādīšana katrā dzīvoklī palīdzēs iedzīvotājiem regulēt siltuma padeves intensitāti un turpmāk maksāt tikai par faktiski saņemto siltumu.

– Šobrīd manā dzīvoklī radiatori ir noregulēti uz minimālo apkures intensitāti, stāsta mājas iedzīvotājs Uldis Valters, tomēr istabās temperatūra ir komfortabla – apmēram +19 grādi.