Pārvaldnieks krāpjas?

123rf.com

„Mūsu mājas pārvaldnieks ir dzīvokļu īpašnieku biedrība, un attiecībā uz rēķiniem par dzīvokli ir vienas bēdas. Piemēram, normāli ir tad, ja mājas pārvaldnieki rēķinos par dzīvokli maksu par ūdens patēriņu aprēķina atbilstoši uzņēmuma Rīgas ūdens tarifam, bet ūdens zudumu korekciju aprēķina kubikmetros atsevišķā pozīcijā. Bet kā dara mūsu pārvaldnieks? Viņš ietver ūdens zudumu korekciju kopējā ūdens tarifā. Sanāk, ka visa pilsēta maksā par ūdeni 1,93 eiro/m³ (plus PVN), bet mēs – te 2,10 eiro, te 2,50 eiro/m³. Kā ar to cīnīties?”

– Diemžēl šādu pārkāpumu pieļauj daudzi dzīvokļu īpašnieku kooperatīvi un biedrības. Tie ietver ūdens zudumus ūdens kubikmetra cenā. Mājās, kur iedzīvotāji ir nobalsojuši par ūdens korekcijas apmaksu proporcionāli ūdens patēriņam, tas neko nemaina – maksa nepalielinās.

Savukārt mājās, kur iedzīvotāji nav pieņēmuši lēmumu par norēķinu metodikas izmainīšanu, par korekciju visi īpašnieki maksā vienādi. Tas nozīmē, ka dzīvokļa īpašniekam ar lielu ūdens patēriņu par korekciju jāmaksā tikpat, cik viņa kaimiņam, kurš mēnesi dzīvojis vasarnīcā un ūdeni nav tērējis nemaz.

Šādā gadījumā kooperatīvs, iekļaujot korekciju kubikmetra cenā, acīmredzami pārkāpj iedzīvotāju noteikto aprēķināšanas metodiku un viņu tiesības.