Kā acuraugu

Mēs aizvien vairāk un vairāk noslogojam savu redzi: darbs pie datora, mobilo tālruņu sīkie burtiņi un cipariņi, drukātā produkcija un, protams, televizors. Bet mēs varam sev palīdzēt ar pareizu uzturu.

Ēdiet greipfrūtus. Tie satur bioflavonoīdus, kam piemīt spēcīga iedarbība. Piemēram, tie palēnina acs lēcas novecošanos. Vērtīgas ir arī greipfrūta puscaurspīdīgās starpdaivu sieniņas – vielas, kas auglim piedod rūgteno piegaršu, ir ļoti noderīgas acu veselībai. Tātad ēdīsim greipfrūtus ar visām starpdaivu plēvītēm.

Sula ir mazāk vērtīga nekā svaigs auglis. Lai efekts būtu lielāks, to ieteicams dzert 20 minūtes pirms ēšanas. Taču šā citrusaugļa sula var palielināt kuņģa sulas skābumu un izraisīt nepatīkamas sajūtas. Tiem, kam paaugstināts kuņģa sulas skābums, ieteicams greipfrūtu sulu atšķaidīt ar ūdeni un dzert dažas minūtes pēc ēšanas. Sulai jābūt svaigi spiestai!

K vitamīns mūsu redzei. Par acs tīkleni vislabāk parūpēsies K vitamīns, kas nepieciešams tās struktūras atjaunošanai. Piedevām K vitamīns uzlabo tīklenes apasiņošanu.

Visvairāk K vitamīna satur krustziežu ģints dārzeņi, ir īpaši kāposti. Ļoti vērtīgi ir skābēti kāposti, tos ieteicams ēst ne retāk kā trīs reizes nedēļā. Svaigu kāpostu salātiem galdā vajadzētu būt katru dienu. Kāpostu šķirnes var mainīt: baltie galviņkāposti, sarkanie galviņkāposti, Briseles kāposti, brokoļi vai ziedkāposti. Dārzeņi jāēd zaļi, jo termiskās apstrādes laikā K vitamīns sabrūk.

Tātad svaigiem kāpostu salātiem ar eļļu, sojas mērci vai citrona sulu vajadzētu kļūt par diētas un mūsu ikdienas ēdienkartes galveno produktu. Salātiem var pievienot svaigus tomātus, burkānus, kuri arī lieti noderēs jūsu acīm.

Bez cinka ne soli. Labai redzei nepieciešams mikroelements ir cinks. Cinku bagātīgi satur ķirbju sēklas, otrajā vietā ir valrieksti, tiem seko kešī rieksti. Rieksti un sēklas vispār ir ļoti veselīgi produkti, tie obligāti jālieto, tostarp salātos. Riekstos un sēklās esošais cinks nebaidās no termiskās apstrādes.

Rieksti un kāposti ir derīgi ne tikai redzei, rieksti kā piedeva uzturam ieteicami visiem. Bet kāpostu un sēklu diēta pasargās acis no liekas gaismjutības, kas samazinās tīklenes slodzi.

Konjunktivīta gadījumā reizē ar zālēm parasti izraksta īpašu diētu. No uztura jāsvītro zivis, jūras produkti, šokolāde, sarkanzaļi augļi un dārzeņi, visu veidu rieksti un citrusaugļi. Daži speciālisti iesaka nelietot arī biškopības produktus. Līdz minimumam jāsamazina kūpināti produkti, garšvielas (koriandrs, vaniļa un kanēlis) un ļoti piesardzīgi jāizturas pret dzīvnieku (liellopu, cūku un aitu) taukiem, tos slimības paasināšanās laikā labāk pilnībā izslēgt no uztura.