Kāpēc kaimiņš maksā mazāk?

Pixabay.com

„Es nopirku dzīvokli mājā, kurā dzīvo mana māte. Nejauši salīdzināju mūsu rēķinus un ieraudzīju, ka mātei par apsaimniekošanu ir mazāka maksa nekā man. Apsaimniekotājs man paskaidroja, ka mana māte ir kooperatīva biedre, bet es – ne. Vai tādos gadījumos ir likumīgi izrakstīt atšķirīgus rēķinus?”

Nē, tas ir prettiesiski. Ne kooperatīva valde, pat ne tā biedru kopsapulce nevar pieņemt lēmumu par atšķirīgas maksas piemērošanu. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto apsaimniekošanas maksas noteikšana ir attiecīgās mājas dzīvokļu īpašnieku ekskluzīva kompetence. Tas ir, jauna maksas kārtība, kurā atsevišķiem īpašniekiem ir noteikta atšķirīga maksa, var stāties spēkā, ja „par” nobalso vairāk nekā 50% mājas dzīvokļu īpašnieku, turklāt šāds risinājums ir diezgan strīdīgs. Dzīvokļa īpašnieks var vērsties tiesā un pierādīt, ka šādā veidā pārvaldnieks aizskar viņa tiesības.

Tiesas praksē ir gadījumi, kad iedzīvotāji apstrīdējuši atšķirīgu apsaimniekošanas maksu piemērošanu un pēc tiesas lēmuma ir saņēmuši no pārvaldnieka visai prāvus maksājumu pārrēķinus.