Dzīvot siltumā vai paēst?

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir apstiprinājusi jaunu AS Rīgas siltums tarifu. Ko tas nozīmēs rīdziniekiem?

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir apstiprinājusi AS Rīgas siltums jauno pakalpojumu tarifu. No 2019. gada 1. augusta siltumenerģijas sadārdzinājums būs par 17% un 1 MWh maksās 51,90 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Tas nozīmē, ka pirmos rēķinus par karstā ūdens sagatavošanu pēc jaunajiem tarifiem iedzīvotāji saņems šī gada septembrī, bet rēķinus par apkuri pēc jaunā tarifa – visticamāk, ar apkures sezonas sākšanos, tātad novembrī.

Bija zemākais tarifs

Ilgus gadus Rīga varēja lepoties ar zemāko apkures tarifu visā valstī – tikai galvaspilsētas iedzīvotājiem bija privilēģija par karstā ūdens sagatavošanu un apkuri maksāt 44,39 eiro par 1 MWh. Diemžēl, kā apgalvo AS Rīgas siltums, zemā maksa nebija noturama atvērta gāzes tirgus apstākļos. Tā kā pieauga gaišzilās enerģijas cena un ar to saistītās citas izmaksas, neatlika cita ceļa, kā paaugstināt tarifu. Tas būtu bijis jādara jau pirms diviem gadiem, tomēr Rīgas pilsēta un pašvaldības uzņēmums Rīgas siltums politisku apsvērumu dēļ tarifu celšanu atlika. Kad atlikšana vairs nebija iespējama, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā tika iesniegts lūgums izskatīt iespēju paaugstināt tarifu par 12% līdz 49,99 eiro par 1 MWh.

Paaugstināja un… vēlreiz paaugstināja

Pirmais siltumenerģijas ražotāja un piegādātāja iesniegums paredzēja, ka paaugstinājums stāsies spēkā ar 2019. gada 1. aprīli. Sabiedriskais regulators iesniegumu nesteidzās apstiprināt. Pieprasīja Rīgas siltumam paskaidrojumus, bet sabiedrībai solīja ne tik krasu sadārdzinājumu. Diemžēl sadārdzinājums sanāca vēl lielāks – Rīgas siltums izmantoja pauzi un veica pārrēķinus – aprēķināja negūto peļņu par beidzamajiem diviem gadiem un paziņoja, ka lietotājiem tā ir jākompensē. Tas nozīmē, ka līdz 2021. gada 31. jūlijam būs spēkā nevis vienkārši paaugstināts, bet gan ļoti paaugstināts tarifs – 51,90 eiro par 1 MWh. Kad pakalpojuma piegādātājs būs atguvis pēc viņa aprēķiniem nenopelnīto, tarifs atgriezīsies pie iepriekš plānotā līmeņa – 49,99 eiro par 1 MWh.

Kas tieši sadārdzināsies?

Ko šis sadārdzinājums nozīmēs iedzīvotājiem? Dārgākas paliks visas pozīcijas – vispirms jau maksa par ūdens cirkulāciju. Daudzās mājās pieņemtā metodika nosaka par cirkulāciju maksāt 10% no vienas siltumenerģijas piegādātāja noteiktās megavatstundas cenas. Apkures sezonai sākoties, par dvieļu žāvētājiem būs jāmaksā 5,20 eiro (plus PVN 12% jeb 0,62 eiro). Dārgāka kļūs arī ūdens uzsildīšana – ja patlaban 1 kubikmetrs maksā 4,30 eiro, tad pēc jaunā tarifa tas maksās 5,03 eiro. Ja ģimene mēnesī tērēja 5 karstā ūdens kubikmetrus, tad turpmāk viņiem nāksies maksāt par 3,60 eiro vairāk. Tomēr šis aprēķins ir ļoti aptuvens – katrā mājā karstā ūdens uzsildīšanu var aprēķināt pēc individuālas metodikas. Sakarība ir šāda – jo dārgāk bija jāmaksā līdz šim, jo vairāk būs jāmaksā arī vēlāk.

Oktobrī, kad sāksies jaunā apkures sezona, iedzīvotāji jau maksās pēc jaunā tarifa. Aprēķins ir vienkāršs – ja pagājušajā gadā viena kvadrātmetra apsildīšana izmaksāja 1eiro, tad šinī apkures sezonā tas maksās 1,17 eiro. Vidēja divistabu dzīvokļa apkures izmaksas var sadārdzināties par aptuveni 8,50 eiro mēnesī. Jo aukstāka ir māja (tai lielāki siltuma zudumi), jo dārgāk nāksies maksāt.

Kā ir citās pilsētās?

Salīdzinot ziņas par siltumenerģijas izmaksām citās Latvijas pilsētās, var izdarīt interesantus secinājumus, piemēram, nosaukt vismaz desmit Latvijas pilsētas, kuru siltumenerģijas ražotāji var lepoties, ka lietotājiem pārdod enerģiju lētāk nekā Rīgas siltums:

■ Kuldīga – 49,8 eiro/MWh (bez PVN),

■ Daugavpils – 44,59 eiro/MWh,

■ Auce – 44,73 eiro/MWh,

■ Aizkraukle – 44,88 eiro/MWh,

■ Dobele – 45,01 eiro/MWh,

■ Jaunmārupe – 45,9 eiro/MWh,

■ Ludza – 46,06 eiro/MWh,

■ Olaine – 46,45 eiro/MWh,

■ Ozolnieki – 47,62 eiro/MWh,

■ Koknese – 47,92 eiro/MWh.

Neskatoties uz to, ka Rīgā apkures tarifs pieaug, tas tomēr būs lētāks nekā Latvijas vidējais tarifs, kas ir 53,48 MWh. Dārgāko enerģiju saņem to siltumu ražojošo uzņēmumu klienti, kuri spiesti siltumu iegādāties par gandrīz 70 eiro par MWh. Tā, piemēram, iedzīvotāji Saulkrastos maksā 69,98 eiro par MWh, Vangažos – 66,56 eiro/MWh un Valdemārpilī – 61,55 eiro/MWh.