Cik jūs esat parādā?

„Jūsu avīze vienmēr raksta, ka dzīvokļa īpašniekam jāseko līdzi visam, kas notiek mājā,” mums raksta lasītājs Deniss N. „Tamdēļ jūnijā es nolēmu noskaidrot, cik lielu parādu par karstā ūdens uzsildīšanu un apkuri ir sakrājuši mani kaimiņi. Šim nolūkam es izmantoju uzņēmuma Rīgas siltums interneta saites www.rs.lv sadaļu Iedzīvotāju parādi (http://www.rs.lv/lv/saturs/daudzdzivoklu-maju-ipasnieku-paradi).”

„Par laimi, manas mājas adreses šajā sarakstā nebija, bet ieraudzītais man lika aizdomāties,” turpina vīrietis. „Rīgas siltums parādnieku sarakstu publicē vienu reizi mēnesī, neatkarīgi no parāda lieluma. Piemēram, kādas mājas parāds bija tikai 0,09 eiro. Pēc tā, ka sarakstā ir vismaz 100 vai nedaudz vairāk lapaspušu, bet katrā no tām – 32 adreses, jāsecina, ka uzņēmumam Rīgas siltums parādā ir vairāk nekā 3000 daudzdzīvokļu māju. Nespēju noturēties, nepaskatījies uz lielākajiem parādniekiem.

Tā, piemēram, mājai Salnas ielā 21 parāds bija 14 000 eiro. Zinu šo māju, tā ir jaunceltne, kurā vēl pavisam nesen izpārdeva dzīvokļus. Nešķiet ticami, ka cilvēkiem, kuri pērk īpašumus, pietiek naudas šādam pirkumam, bet pēc tam vairs nav, par ko samaksāt komunālos maksājumus. Visticamāk, tā ir pārvaldnieka neprasme iedibināt kontroli un kārtību. Tālāk – māja Stabu ielā 46/48 sakrājusi 16 000 eiro lielu parādu. Internetā atrodama informācija, ka šajā īpašumā pārdod dzīvokļus. Var gadīties, ka cilvēks iegādājas dārgu īpašumu Rīgas centrā un pat nenojauš, ka mājai var izrādīties lielas problēmas ar komunālajiem pakalpojumiem. Tādēļ mans ieteikums visiem, kuri iegādājas īpašumus, – pārbaudiet savas iecerētās mājas adresi siltuma piegādātāja parādnieku sarakstā.

Mājas Maskavas ielā 250 k-1 atrašanās parādnieku sarakstā mani no sirds izbrīnīja. Ne jau parāda lielums, kas arī bija pieklājīgs – 11 000 eiro, bet tas, ka māja ir labi zināmās garās piecstāvu apbūves sastāvdaļa. Blakus korpusi arī ir parādnieki, bet robežās no 1500 līdz 3000 eiro. Kādēļ tieši pirmais korpuss tā atšķiras pēc parāda lieluma? Droši vien iedzīvotājiem ir pienācis beidzamais laiks par to aprunāties ar savu pārvaldnieku.

Tagad vēlos apsvērt pavisam citu lietu – paņēmu kalkulatoru un veicu aprēķinus. Pieņemot, ka vienas mājas vidējais parāds ir 3000 eiro, viss kopējais iedzīvotāju parāds Rīgas siltumam ir 9 000 000 eiro. Turklāt ir dzirdēts, ka no jūlija uzņēmums sācis piemērot savas līgumā ietvertās tiesības prasīt nokavējuma naudu 0,2% apmērā par katru nokavēto dienu.

Aprēķini rāda, ka tik milzīgs parāds uzņēmumam soda naudās vien ik dienu ļauj nopelnīt 18 000 eiro. Ik dienu! Tas Rīgas siltuma kasei var dot pienesumu 540 000 eiro mēnesī.

Ieguvis šādu aprēķinu, es atminējos, ka tieši šajās dienās Sabiedrisko pakalpojumu regulators apstiprināja Rīgas siltuma jauno tarifu. Parādnieku saraksts rāda, ka jau pēc vecā tarifa iedzīvotājiem ir bijušas grūtības norēķināties. Secinājums ir tikai viens – parādnieku kļūs vēl vairāk. Jādomā, ka uzņēmumu tas neuztrauc, jo, kā izrādās, pelnīt var arī no parādiem. No vienas puses, pareizi – tā darbojas biznesa likumi, no otras puses – mums uzmanīgāk katram jāseko līdzi informācijai par savas mājas parādiem.”