Dots starts pagalmu remontiem

Ich bin dann mal raus hier, https://pixabay.com

Rīgā turpina sakārtot daudzdzīvokļu māju iekškvartālus

Rīgā sākas ceļu seguma remontdarbi iekškvartālos un māju pagalmos. Šajā gadā jauna asfalta seguma klāšanai un bruģa iesegšanai pašvaldība iztērēs ap diviem miljoniem eiro. Avīzes pārstāvis skaidroja Ziemeļu izpilddirekcijā, kā pagalmus plānots atjaunot šajā Rīgas teritorijā.

Remonti norisināsies daudzos rajonos

Kā stāsta Rīgas pašvaldībā, šogad iekškvartālu ceļu segumu atjaunošanas darbi tiks veikti praktiski visos pilsētas rajonos.

Rīgas Austrumu direkcija plāno savest kārtībā piebraucamos ceļus kvartālā starp Slāvu, Salaspils, Indrupes un Maskavas ielām.

Pārdaugavā pieteikti darbi E. Smiļģa ielā 1, Kalnciema ielā 1 k-1, 1 k-2, 1 k-3, Lemešu ielā 15,17 un 19, Saulkalnes ielā 12, 14 un 16. Plānots sakārtot arī gājēju celiņus. Iedzīvotāji no mājas Kurzemes prospektā 154 beidzot sagaidīs izremontētu celiņu gar savu māju. Remontu gaida Bolderājas pagalmi, piemēram, iedzīvotāji Mazajā Krūmu ielā 1 un 3, Parādes ielā 28, 30, 30A, 32, Lēpju ielā 15 k-1, k-2 un 17 kā arī Valentīna Pikuļa alejā 14 piedzīvos savu pagalmu pārvērtības.

– Mēs izpildīsim arī vairākus lielus projektus, – paziņoja Ziemeļu izpilddirekcijas vadītājs Sergejs Hristoļubovs, – turklāt daži pagalmi tiks asfaltēti, bet citi – bruģēti.

Vieniem – asfalts, citiem – bruģis

Vērienīgi asfalta seguma ieklāšanas darbi gaida pagalmus Raunas ielā Teikā.

Bija jau arī beidzamais laiks – māju 35, 35 k-2, 37, 37 k-2, 39 un 39 k-2 iedzīvotāji ir aizmirsuši, ko nozīmē iebraukt pagalmā bez bailēm sabojāt auto. Tiks izremontēti piebraucamie ceļi Juglā: Vangažu ielā 26 un Brīvības gatvē 398, Ezermalas ielā 2.

Ziemeļu izpilddirekcija ir iecerējusi interesantu projektu Vecmīlgrāvī, kur koplietošanas ceļi kvartālā starp Atlantijas, Mērnieku un Rīnūžu ielām tiks nobruģēti. Jauns bruģis tiks arī piebraucamajam ceļam pie 45. vidusskolas Teikā.

Kopumā Ziemeļu izpilddirekcijas teritorijā tiks veikti darbi vairāk nekā 500 000 eiro apmērā.

– Visi šie darbi notiek pēc iedzīvotāju vai namu pārvaldnieku iesniegumiem. Izpilddirekcijas darbinieki dodas uz konkrēto adresi, veic objekta apsekošanu un nosaka objekta prioritāti kopējo darbu sarakstā, – stāsta Sergejs Hristoļubovs.

– Kurš nosaka, vai ceļam uzklās jaunu asfaltu vai jāizmanto bruģis?

– Katram seguma veidam ir savas priekšrocības. Lēmumu pieņemam, ņemot vērā pašu iedzīvotāju vēlmes. 

Kā pieteikt savu pagalmu?

– Kā izpilddirekcijai paziņot par pagalma slikto stāvokli?

– Mēs pieņemam ne tikai rakstiskus, bet arī mutiskus pieteikumus. Vislabāk tomēr būs, ja ieinteresētie iedzīvotāji uzrakstīs rakstisku pieteikumu un nodos vai nosūtīs to direkcijai Rūpniecības ielā 21. Ja iesniegums tiek sūtīts pa pastu, to labāk adresēt uz izpilddirekcijas vadītāja Sergeja Hristoļubova vai arī uz teritoriju apsaimniekošanas un attīstības nodaļas vadītājas Maritas Balinskas vārda.

– Cik pieteikumu vidēji saņem direkcija?

– Izskatot 2020. gada prioritātes, esam izskatījuši aptuveni 10 māju pārstāvju pieteikumus.

– Kurā laikā vislabāk izpilddirekcijai paziņot par pagalmu, kuram nepieciešams remonts?

– Parasti sarakstu ar pagalmu adresēm, kurām nepieciešama atjaunošana, mēs izveidojam rudens beigās, jo gada beigās direkcija rīko konkursu par darbu veikšanu, tāpēc iesaku iedzīvotājiem ar pieteikumu iesniegšanu nevilcināties.

– Pagalmu un iekškvartālu remonts joprojām tiek veikts iedzīvotājiem bez maksas?

– Jā, bet jāievēro svarīgs nosacījums – zemei jābūt mājas dzīvokļu īpašnieku īpašumā, bet ceļam jābūt ar koplietošanas nozīmi.

Īpašs gadījums Ieriķu ielā 25

– Cik daudz pagalmu Ziemeļu izpilddirekcijas teritorijā vēl gaida remontdarbus? 

– Atgādināšu, ka Rīgas domes Pilsētas pagalmu remontu finansēšanas programma sākusies jau 2012. gadā. Atsevišķos gados pašvaldība šiem darbiem piešķīra pat līdz 4 miljoniem eiro. Mums ir izdevies, piemēram, izremontēt jau 70% izdangāto pagalmu Purv­ciemā, šajā teritorijā bija uzdevums sakārtot infrastruktūru sakarā ar paredzēto bērnu sporta kompleksa būvi. Citiem rajoniem tik labi nav paveicies, tādēļ izremontēts mazāks pagalmu skaits. Jebkurā gadījumā ir ļoti svarīgi turpināt šo Rīgas domes programmu arī nākotnē.

Izstāstīšu piemēru, kā šī programma palīdz uzlabot arī atsevišķu rīdzinieku dzīvi. Mēs saņēmām pieteikumu no bērna-invalīda mātes. Viņa rakstīja, ka pagalma Ieriķu ielā 25 sliktais stāvoklis neļauj viņas bērnam izkļūt no mājas, lai uzturētos svaigā gaisā. Mēs pieprasījām un saņēmām līdzekļus šī pagalma remontam un izpildījām darbus jau 2020. gada martā. Bija cilvēki, kas jautāja: „Kāpēc darbi notiek ārkārtējās situācijas laikā?” Kad paskaidrojām, ka palīdzība domāta bērnam-invalīdam, pateicās gan izpilddirekcijai, gan būvniekiem.

Laipni lūgti pludmalē!

– Kādi vēl jaunumi gaida Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas iedzīvotājus?

– Vecāķu pludmale šogad jau trešo sezonu pēc kārtas ieguvusi Zilo karogu. Tas nozīmē, ka pludmale ir ieguvusi augstu starptautisko novērtējumu, un ne velti. Mūsu pludmales kopējais garums ir 2,8 kilometri, no kuriem 700 metru ir aktīvās atpūtas zona. Pludmalē uzstādītas 12 pārģērbšanās kabīnes, soliņi, atkritumu urnas (to starpā arī atkritumu šķirošanai), ir pārvietojamās tualetes, piemērotas arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Svarīgi, ka pludmalē ir arī stacionāra tualete, kurā ir duša un telpa mazuļu pārģērbšanai.

Šogad Vecāķu pludmalē ir ieviesta karogu sistēma, kuru krāsas atbilstoši starptautiskajiem standartiem atpūtniekus brīdina par peldēšanās drošību.

– Kāda krāsu kombinācija ziņo par peldēšanai drošiem laikapstākļiem?

– Šī kombinācija ir sarkans karogs virs dzeltenā.