Kad drīkst atslēgt gāzi?

Unsplash.com

Kāds rīdzinieks nokļuvis neapskaužamā situācijā – pasūdzējās Gaso par bojātu gāzes plīti, bet rezultātā viņam atslēdza gāzes padevi un noplombēja skaitītāju. Vai kas tāds var atgadīties katram gāzes lietotājam?

Staņislavs avīzes redakcijā vērsās ar konkrētu sūdzību par uzņēmuma Gaso avārijas dienesta darbu: „Avārijas dienestu izsaucu, jo manai gāzes plītij bija sabojājusies elektriskā aizdedze, bet avārijas brigādes meistari tā vietā, lai labotu, atslēdza man gāzi un noplombēja skaitītāju.” Kā tas varēja atgadīties, un kādos gadījumos dzīvokļa īpašniekam, kurš godprātīgi maksā pakalpojuma rēķinus, var atslēgt gāzes padevi?

Cerēja, ka meistari salabos plīti

Staņislavs izstāstīja, ka februārī viņš izlēmis zvanīt uz Gaso avārijas dienestu, jo līdz tam domājis, ka uzņēmuma kompetencē ir visa ar gāzes apgādi saistītā infrastruktūra daudzdzīvokļu mājās.

– Piezvanot uzreiz norādīju, ka mana problēma ir saistīta ar gāzes plīti: nedarbojās elektriskā aizdedze. Iedomājos, ka meistari atbrauks un salabos šo vainu, – stāsta plīts īpašnieks.

Pēc Staņislava vārdiem, Gaso meistari, ieradušies dzīvoklī, atteicās labot gāzes plīti, jo tā ir privātas personas, nevis gāzapgādes uzņēmuma īpašums, līdz vizītes beigās atslēdza gāzi pavisam.

Konflikts izvērtās par virtuves skapīšiem

Gaso avārijas dienesta darbinieki vēlējās pārbaudīt visas gāzes infrastruktūras hermētiskumu dzīvoklī, tas nozīmē – arī cauruļvadiem, kas pievada gāzi līdz plītij, to skaitā arī lokanajai caurulei, – atceras Staņislavs. – Meistariem nebija ērti piekļūt caurulēm, kuras daļēji aizsedza virtuves skapīši. Viņi pieprasīja, lai es izjaucu mēbeles. Protams, atteicos!

Nesaprašanās ar meistariem beidzās bez liekām runām – Gaso darbinieki vienkārši atslēdza gāzes padevi un paziņoja, ka to atjaunos tikai pēc virtuves skapīšu demontāžas, lai būtu nodrošināta brīva piekļuve caurulei visā tās garumā hermētiskuma pārbaudei.

„Pirkšu elektrisko plīti!”

– Tas ir netaisnīgi un varbūt pat pretlikumīgi, – uzskata dzīvokļa īpašnieks. Pirmkārt, es nežēlojos par gāzes caurulēm, neizteicu aizdomas par to hermētiskumu, otrkārt, uzskatu, ka caurulei ir pietiekami laba piekļuve, lai varētu veikt tās apskati. Beigās Staņislavs paziņoja, ka ir izvērtējis situāciju un šis konflikts viņam licis izšķirties par elektriskās plīts iegādi.

Cilvēks avīzē vērsās tikai tādēļ, lai brīdinātu citus lasītājus uzmanīties no Gaso meistaru izdarībām, kuri, izsaukti konkrētas sūdzības novēršanai, ignorē dzīvokļa īpašnieka vajadzības un sāk pārbaudi par sev vien zināmiem iemesliem.

Gaso: „Konfliktā iesaistītais žēlojās par gāzes noplūdi”

Avīzes pārstāvji devās uz Gaso noskaidrot šī nejēdzīgā konflikta iemeslus. Uzņēmuma pārstāve Jana Rubinčika pēc mūsu lūguma noklausījās Staņislava un uzņēmuma dispečera sarunas ierakstu un pārbaudīja meistaru iesniegtos aktus.

Uzņēmuma pārstāve: – Piesakot bojājumu, vīrietis sūdzējās, ka elektriskā aizdedze nestrādā un dzīvoklī izplatās spēcīga gāzes smaka. Dispečere nekavējoties uz minēto adresi sūtīja avārijas brigādi un cilvēkam ieteica izvēdināt dzīvokli.

Uzņēmumā esošā dokumentācija – avārijas brigādes iesniegtie apsekošanas akti – apstiprina Staņislava stāstu. Ieradušies dzīvoklī, avārijas dienesta darbinieki paskaidrojuši, ka plīts remonts neietilpst avārijas dienesta pienākumos, jo sadzīves tehnikas remontu veic citi meistari, bet viņu pienākums ir pārbaudīt visu gāzes instalācijas hermētiskumu dzīvoklī.

– Kā redzams pēc darbinieku atskaites, viņus neapmierināja gāzes caurules stāvoklis šajā dzīvoklī. Bija pazīmes, ka lokanā caurule ir pagarināta. Lai pārbaudītu caurules hermētiskumu, Gaso darbinieki lūdza atbīdīt virtuves skapīšus, bet pēc atteikuma saņemšanas, lai nodrošinātu konkrētā dzīvokļa īpašnieka un visas mājas iedzīvotāju drošību, atslēdza gāzes padevi un noplombēja skaitītāju.

Pēc Gaso rīcībā esošās informācijas, dzīvokļa īpašnieks ir iesniedzis iesniegumu par gāzes padeves atjaunošanu dzīvoklī. Lai tas notiktu, Staņislavam ir pienākums izsaukt neatkarīgu meistaru plīts saremontēšanai, kā arī jānodrošina Gaso meistariem piekļuve visām gāzes komunikācijām to hermētiskuma pārbaudei. Kā šis stāsts beigsies, mums vēl nav zināms…