Kas izvedīs atkritumus Rīgā?

Kādēļ rīdzinieku noslēgtie līgumi par atkritumu apsaimniekošanu ar uzņēmumu Tīrīga tiks anulēti, un vai galvaspilsētā tik tiešām aizliegs izmantot atkritumu vadus?

Konkurences padome ir pieņēmusi pagaidu regulējumu, ar kuru rīdziniekiem tiek liegts slēgt pakalpojuma līgumus par atkritumu apsaimniekošanu ar kompāniju Tīrīga, tādēļ tikāmies ar Rīgas mēru Oļegu Burovu, lai viņš komentētu izveidojušos situāciju.

Konkurences padome atceļ uzņēmuma Tīrīga līgumus

Atgādināsim, ka uzņēmums Tīrīga 2019. gada maijā uzvarēja iepirkuma konkursā par tiesībām apsaimniekot atkritumus uz publiskās partnerības pamatiem. Apvienībā ietilpst divi lielākie atkritumu apsaimniekotāji – Clean R un Eco Baltija. Konkursa nolikums paredzēja, ka Tīrīga apsaimniekos sadzīves atkritumus visā Rīgā turpmākos 20 gadus, tomēr Rīgas domes lēmumi radīja vairākus jautājumus Konkurences padomei. Šinī nedēļā uzraugošā iestāde aizliedza kompānijai Tīrīga slēgt līgumus ar rīdziniekiem un ieviesa galvaspilsētā pagaidu regulējumu, kurš varētu darboties līdz diviem gadiem. Visā pagaidu risinājuma periodā atkritumus izvedīs kompānija vai vairākas kompānijas, kuras būs gatavas darboties uz nosacījumiem, kādi radīsies pēc Rīgas domes steidzamības kārtā pieņemtiem risinājumiem. Jautājumam jābūt izskatītam līdz 15. septembrim – dienai, kad rīdziniekiem beidzas līgumi, kas par atkritumu izvešanu noslēgti patlaban.

Personisks pārbaudījums mēram

Oļegs Burovs neslēpa, ka pašlaik notiekošo izjūt kā personisku pārbaudi: „Galvenais, nepieļaut haosu atkritumu saimniecībā pēc 15. septembra un pakalpojuma tarifu pieaugumu.”

– Rīgā ir ieviests pagaidu regulējums. Kādas sekas var gaidīt rīdzinieki?

– Mūsu pirmais uzdevums – nodzēst iespējamo ugunsgrēku un vienoties par to, kas izvedīs atkritumus pēc 15. septembra, – atbild Oļegs Burovs. – Vienlaikus skatīsimies uz jautājumu perspektīvā. Pārrunās klātesošie uzņēmuma Tīrīga pārstāvji paziņoja – ja gadījumā pagaidu regulējums būs spēkā gadu vai pat divus, kā tas bija Jūrmalā, tad projekts būs zaudējis savu aktualitāti. Uzņēmumam no jauna būs jāgatavo biznesa plāns un no jauna jānokārto visas atļaujas.

Kāda šeit ir alternatīva? Varam pacelt rokas gaisā un teikt: „Konkurences padomei taisnība.” Tādā gadījumā ir jāsludina konkurss un jāizvēlas trīs–četri vai pat seši–septiņi atkritumu operatori, kuri pēc ierastās kārtības turpinās atkritumu izvešanu. Tas nozīmē – mēs neattīstīsim sistēmu, neieguldīsim līdzekļus atkritumu šķirošanā. Rezultātā turpināsies dabas piesārņošana, kam visai drīz sekos sodi par neizpildītām Eiropas Savienības prasībām.

– Kas notiks ar līgumiem, kurus daudzi rīdzinieki jau ir noslēguši ar kompāniju Tīrīga?

– Tie tiks anulēti.

Vai atkritumu vadi ir jāaizliedz?

– Pirms pagaidu regulējuma ieviešanas Rīgas dome atlika jauno atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pieņemšanu. Viens no jaunā dokumenta strīdīgajiem punktiem  bija prasība likvidēt atkritumu vadus visās daudzstāvu dzīvojamās mājās Rīgā, jo tie traucējot iedzīvotājiem mācīties šķirot atkritumus. Vai šis potenciālais lēmums jums šķiet pareizs?

– Un kā jums šķiet?

– Domāju, ka atkritumus šķirot vajadzētu piespiest ar varu.

– Varu tikai piekrist. Manā mājā pagaidām vēl nav atsevišķu konteineru stikla un plastmasas atkritumiem, taču mans dēls – piektās klases skolnieks – stāsta, kā viņa draugi šķiro atkritumus. Viņš pat man vairākas reizes ir aizrādījis nemest izlietotās baterijas sadzīves atkritumu konteinerā, bet gan izmest tās speciāli paredzētās vietās.

– Jūsu sacītais ir apliecinājums tam, ka galvenais, lai dzīvotu zaļi, ir cilvēku apmācīšana un pienācīgas infrastruktūras pieejamība, nevis aizliegumu ieviešana.

– Iespējams, ka pietiek ar lieliem burtiem uz atkritumu vada uzrakstīt TIKAI SADZĪVES ATKRITUMIEM un cilvēki, kuri jau līdz tam šķiroja, turpinās to darīt. Savukārt tā iedzīvotāju daļa, kura nepūlējās šķirot, tāpat turpinās visu izmest vienā atkritumu konteinerā neatkarīgi no tā atrašanās vietas – mājā vai pagalmā.

– Neskatoties uz to, punkts par atkritumu vadu likvidēšanu ir iekļauts noteikumos. Vai var gadīties, ka to atceļ?

– Uzklausot jūs, esmu spiests piekrist, ka slēgt atkritumu vadus ir bezjēdzīgi. Jautājumu diskutēsim ar kolēģiem koalīcijā.