Kā apdrošināt daudzdzīvokļu māju?

Freepik.com

„Šogad mēs pārņēmām savas mājas pārvaldīšanas tiesības un izvēlējāmies jaunu apsaimniekošanas organizāciju. Mūsu māja ir pavisam neliela un celta no koka, tāpēc nolēmām to apdrošināt. Kaimiņi no blakus daudzstāvu mājas stāsta, ka ir apdrošinājuši tikai liftu un siltummezglu. Gribu uzzināt, kādos gadījumos māju var aprdošināt tikai kopumā un vai ir iespējams noformēt apdrošināšanu tikai jumtam?” raksta Lilita Bunka. 

Uz iedzīvotājas jautājumiem atbild Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) priekšsēdētājs Jānis Abašins.

– Kas patlaban notiek daudzdzīvokļu māju apdrošināšanas jomā?

– Situācija ir ļoti dažāda. Tās mājas, kuras ir labāk organizētas, kurās ir sakārtota saimniecība un dzīvokļi ir privātīpašumā un kurām ir atbildīgs apsaimniekotājs, domā par kopēju apdrošināšanu, bet tā ir mazākā daļa. Lielākajā daļā īpašumu, īpaši lielajās daudzdzīvokļu mājās, dzīvokļiem ir dažāds statuss – privatizēti, pašvaldības īpašumā, īrēti (nesen cietusī māja Melnsila ielā Rīgā ir tipisks piemērs), un tādos īpašumos ar kopēju ēkas apdrošināšanu ir problēmas, cilvēki parasti apdrošina tikai savu dzīvokli. Precīzu datu LAA nav, bet šī situācija ir problēma – gadījumā, ja notiek nelaime, ir apgrūtinoši saskaņot ar visām pusēm nodarītā kaitējuma seku novākšanu un organizēt atjaunošanu.

– Vai ir iespējams apdrošināt tikai atsevišķas mājas iekārtas – liftu vai siltummezglu? Cik tāda apdrošināšana maksā?  

– Apdrošināt var visu, arī liftus un siltummezglus, jautājums ir par cenu un nosacījumiem, par kuriem klients var vienoties ar apdrošinātāju. Nosaukt vidējo cenu ir neiespējamā misija, jo lifti būtiski atšķiras pēc vecuma, tehnoloģijas, nolietojuma, lifts var maksāt 10 tūkstošus eiro un var maksāt arī 500 tūkstošus. Tas pats attiecas uz siltummezgliem, kuri var būt vienkārši un var būt arī ļoti sarežģīti un tehnoloģiski moderni.

– Sakaru operatori, uzstādot savas iekārtas bez saskaņošanas ar mājas pārvaldnieku, bieži bojā mājas jumta segumu. Vai ir iespējams apdrošināt tikai jumtu?

– Sakaru operatoriem savu iekārtu uzstādīšana, protams, būtu jāsaskaņo ar mājas īpašniekiem. Parasti jumtus atsevišķi neapdrošina, bet, ja saimnieks spēj vienoties ar apdrošinātāju, viss ir iespējams. Katrā ziņā tas nav standarta produkts, kad apdrošina tikai jumtu gan pret dabas stihijām, gan pret trešo pušu nodarījumiem.

– Vai var apdrošināt visu daudzdzīvokļu koka māju (kā kopīpašumu) pret ugunsnelaimi un citiem riskiem?

– Jā, koka mājas var apdrošināt. Arī šādus īpašumus, tāpat kā citus, apdrošina pret uguns, ūdens, zādzību un citiem riskiem. 

– Mājas ūdensvadi bieži ir sliktā stāvoklī, avārijas gadījumā notiek neapdrošināto dzīvokļu saliešana. Kāds apdrošināšanas veids palīdzētu atlīdzināt kaitējumu, ja avārija ir notikusi kopējā ūdensvadā?

– Sliktas un novecojušas komunikācijas ir jāremontē un jāmaina. Apdrošināšana atlīdzību maksā tad, ja īpašnieks ir rīkojies kā labs un rūpīgs saimnieks, nevis nolaidīgs nevīža. Kam būtu jāmaksā par neapdrošinātajiem dzīvokļiem? Tam, kas ir atbildīgs par šīm vecajām komunikācijām. Ja paši īpašnieki nav bijuši rūpīgi saimnieki, tad paši arī ir atbildīgi. Ja īpašnieki apsaimniekotājam ir uzdevuši komunikācijas nomainīt, bet tas nav izdarīts noteiktajā laikā un kvalitātē, tad apsaimniekotājs ir vainīgs un viņam ir jākompensē šie zaudējumi.

– Tomēr dzīvojamās mājas apdrošināšana pagaidām ir retums. Kādus piedāvājumus sagatavo apdrošinātāji, lai šādas polises kļūtu populārākas?  

– Patlaban notiek normāls, lēns process: cilvēki paši apzinās savas īpašumtiesības, tiesības un pienākumus, kas ar to saistīti, un arvien biežāk apdrošinās. Apdrošinātāji ar saviem pakalpojumiem un produktiem ir gatavi daudzdzīvokļu namu apdrošināšanai.

– Vai pats mājas apsaimniekotājs var apdrošināt savu profesionāli civiltiesisko atbildību? Pieņemsim, vai ir pieejamas polises, kas segs zaudējumus mašīnas īpašniekam, kurai ir uzkritis ledusgabals no nenotīrīta jumta? 

– Jā, tā ir nekustamā īpašuma apsaimniekotāju civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kuru apsaimniekotājs var iegādāties un kura segs piemērā minētos zaudējumus.