„Cilvēki uz malku vienkārši stāv rindā!”

Pexels.com

Malkas cenas ir dubultojušās salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Kas tālāk?

Malka Latvijā izsenis bijis lētākais kurināmais, bet pašlaik cena pieaug arī tai. Kādas ir speciālistu prognozes?

Malkas tirgus Latvijā ir gana liels – energoresursu kopējā patēriņā malka aizņem aptuveni 40–45%. Arī pārdevēju ir daudz – sākot ar privātpersonām, kas pārdod dažas malkas kravas gadā, līdz lieliem uzņēmumiem ar plašu sortimentu, pakalpojumiem un stabilu klientu loku.

CSP dati par 2010. gadu liecināja – 66% mājsaimniecību, kurām ir nepieciešama malka, to pērk, savukārt ceturtdaļa sagatavo paši.  

„Cilvēki, nesaprotot, kas būs rīt un parīt, kas notiks septembrī, uz malku patlaban stāv rindā. Malkas piegādei Latvijā mums ir trīs četru nedēļu gara rinda, nerunājot par to, kas notiek ar ārzemju tirgiem,” saka SIA Wood 5K Kvalitātes daļas vadītājs Juris Ņikušins.

Pirms gada 2 kubikmetri malkas maksāja 120 eiro, patlaban cena pārsniedz 220 eiro. Malkas cena tikai aug, un nav zināms, cik tā maksās apkures sezonas sākumā.

Ir arī citi ekspertu viedokļi. Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta (MEKA) Informācijas centra vadītājs Igors Krasavcevs intervijā portālam Jauns.lv prognozēja, ka šogad liels cenu kāpums vairs nav sagaidāms.

„Man šķiet, ka lielākais cenu kāpums jau ir bijis un vairāk vismaz šogad neko traģisku cenas ziņā nesagaidīsim. Saprotam, ka otrajā pusgadā būs dārgāks viss, kas saistīts ar ēšanu, kā arī elektrība būs dārgāka, bet granulu un malkas cenas paliks tādā pašā līmenī. Cenu lēciens jau ir noticis,” saka speciālists.