Nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanas jautājums sanaidojis ministrijas

„Apmēram pirms pusgada daudzi laikraksti rakstīja par Tieslietu ministrijas priekšlikumu atbrīvot iedzīvotājus no nekustamā īpašuma nodokļa vienīgajam mājoklim. Daudzi tam noticēja un gaidīja nodokļa atcelšanu. Kāpēc Tieslietu ministrija ir aizmirsusi par iedzīvotājiem, kāpēc vairs nav dzirdams ne vārds par nodokļa atcelšanu?” vaicā rīdzinieks Daniels Kuzins.

Mēs apjautājāmies, kāda virzība ir jautājumam par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim.

Tieslietu ministrijā paskaidroja, ka 10. jūnijā par šo jautājumu notika starpministriju sanāksme, kurā priekšlikums par nodokļa atcelšanu nesaņēma citu ministriju atbalstu. Kāda nākotne gaida projektu, kas ir tik svarīgs daudziem nekustamā īpašuma īpašniekiem?

Tieslietu ministra biroja vadītājs Aldis Bukšs aģentūrai LETA skaidroja, ka darbs pie projekta tiks turpināts, neskatoties uz partneru iebildumiem. Atgādinām, ka grozījumi normatīvajos aktos paredz atcelt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam mājoklim, ja kadastrālā vērtība ir līdz 100 000 eiro. Gadījumos, ja mājokļa kadastrālā vērtība pārsniedz 100 000 eiro, nodokli plānots piemērot tikai vērtības daļai virs 100 000 eiro, piemērojot koeficientu 0,2.

Tādu pašu principu Tieslietu ministrija piedāvā pielietot zemei zem vienīgā mājokļa, ja tās vērtība nepārsniedz 10 000 eiro. Ja zeme maksā dārgāk, tad nodokli piemērot tikai vērtības daļai virs 10 000 eiro, piemērojot koeficientu 0,2.

Pret šādu lēmumu iebilst Finanšu ministrija un pieprasa iesniegt precīzus aprēķinus, lai novērtētu jaunās metodikas ietekmi uz valsts budžetu. Pēc Finanšu ministrijas speciālistu domām, pilnīga nodokļa atcelšana atsevišķiem nekustamā īpašuma objektiem nav labākais risinājums, daudz efektīvāks risinājums būtu nodokļa atcelšana konkrētām iedzīvotāju grupām.

Finanšu ministrijas neapmierinātības pamatā ir uzskats, ka nodokļu politikas noteikšana vispār neietilpst Tieslietu ministrijas kompetencē. Uz to Aldim Bukšam ir savi argumenti: viņš min, ka Tieslietu ministrijai ir uzdots izstrādāt jaunu nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības novērtēšanas sistēmu, bet to nedrīkst darīt atrauti no nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas metodikas izvērtēšanas.

Tiesa, Tieslietu ministrijas projekts nepatīk ne tikai Finanšu ministrijai, bet arī citām ieinteresētajām pusēm. Piemēram, Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvji uzskata, ka likumprojekts tikai palielinās valsts iedzīvotāju nevienlīdzību. Pati Darba devēju konfederācija piedāvā vientuļiem dzīvokļu īpašniekiem noteikt lielāku neapliekamo minimumu nekā ģimenēm.

Iebildes un jautājumi par Tieslietu ministrijas projektu ir ne mazums. Vai ministrijai ir skaidrs, kādā virzienā tā turpinās savu iniciatīvu? Aldis Bukšs sola, ka tuvākajās dienās grozījumu projekts tiks pārstrādāts, ņemot vērā saņemtos iebildumus, pēc tam to no jauna iepazīšanās nolūkos nodos partneriem. Ja nākamajā starpinstitūciju sanāksmē neizdosies panākt vienošanos par nodokļa atcelšanu, projekts tik un tā tiks iesniegts izskatīšanai valdībā.