Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Tarifs pieaugs no 1. augusta

123rf.com

Uzņēmuma Rīgas siltums valdes locekle Biruta Krūze pastāstīja par situāciju ar iedzīvotājiem –parādniekiem – un nākotnes maksājumiem par siltumu.

– Pagājušajā apkures sezonā mēs saviem klientiem esam izrakstījuši rēķinus par 207 miljoniem eiro, – informēja Birute Krūze. – Pozitīvi ir tas, ka vairāk nekā 95% no šīs summas mums savlaicīgi ir apmaksāti. Parāds ir 9 450 000 eiro. Lai gan tas ir tikai 5% no kopējās maksājumu summas, skaitlis ir pietiekami liels.

Svarīgi!

Rīgas siltuma mājaslapā rs.lv iedzīvotāji var atrast informāciju par savas mājas kopējo parādu. Šīs ziņas tiek atjauninātas katra mēneša beidzamajā dienā.

Kuru pieslēgs, bet kuru – ne?

Pēc Birutas Krūzes teiktā, patlaban pašvaldības apsaimniekošanas uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks aktīvi izplata nepatiesu informāciju par to, ka siltumtīkli saldējot savus klientus – parādniekus:

– Atgādināšu, ka 2022. gada 8. oktobrī, kad vidējā diennakts temperatūra trīs dienas pēc kārtas bija zemāka par +8 grādiem, apkurei bija pieslēgti visi mūsu klienti. Piekrītu, mājām, kurām nebija parādu, pagājušajā sezonā apkuri varēja pieslēgt ievērojami ātrāk, jau septembrī, bet neviens klients bez siltuma netika atstāts.

Šis pats princips, pēc Birutas Krūzes teiktā, darbosies arī gaidāmajā apkures sezonā:

– Mājām, kurām nav parādu un kuru siltummezgli ir izturējuši hidraulisko pārbaudi, 2022. gadā siltumu varēs pieslēgt jebkurā laikā, kaut vai vēsākās vasaras dienās. Mājas ar parādiem tiks pieslēgtas vēlāk – kad vidējā diennakts temperatūra noslīdēs zemāk par 8 grādiem. Ja mājai siltuma padeve bijusi atslēgta parāda dēļ, rīkosimies pēc trešās shēmas – šādas mājas pieslēgsim tikai tad, kad vidējā diennakts temperatūra būs zemāka par 0 grādiem, ar nosacījumu, ka parāds ir pilnībā apmaksāts vai arī ir izveidots parāda atmaksas grafiks. Uzreiz nomierināšu, ka tik kritiska situācija patlaban ir tikai divdesmit ēkām Rīgā, no kurām trīs ir dzīvojamās mājas.

Kāds tarifs būs oktobrī, to zināt nevaram...

Runājot par Rīgas siltuma tarifiem, tad iepriekšējo gadu rekordu uzņēmums uzstādīja 2011.–2012. gada apkures sezonā, kad siltumenerģijas cena rīdziniekiem pieauga līdz 65 eiro par megavatstundu (bez PVN).

– Patlaban mūsu tarifs ir 74,08 eiro par megavatstundu (bez PVN), – paziņoja uzņēmuma valdes locekle. – Savukārt, ja 2012. gadā vidējā bruto alga Latvijā bija 685 eiro, tad pašlaik tā ir palielinājusies gandrīz divas reizes un sasniedz 1227 eiro. Salīdzinājums liecina, ka situācija nav tik traģiska kā pirms desmit gadiem, kad iedzīvotājiem bija vēl grūtāk norēķināties par apkuri.

Ir arī ne tik labas ziņas. Uzņēmumā Rīgas siltums ziņo, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā jau ir iesniegts jaunais tarifa projekts 85,99 eiro apmērā par megavatstundu (bez PVN). Paredzams, ka tarifs stāsies spēkā no 1. augusta.

– Šajā tarifā nav iekļautas cenas izmaiņas tai siltumenerģijai, ko iepērkam no koncerna Latv­energo, jo vasarā mēs bez tā iztiekam, – precizē Biruta Krūze. – Sākot ar oktobri, gāzes cenai sasniedzot 100 eiro par megavatstundu, siltumenerģija no Latvenergo izmaksās aptuveni 136 eiro par megavatstundu. Tas nozīmē, ka galējais siltumenerģijas tarifs patērētājiem Rīgā varētu maksāt aptuveni 155 eiro par megavatstundu. Patlaban tā ir tikai mūsu prognoze, un mēs ļoti ceram, ka cenas necelsies vēl straujāk, tomēr – to parādīs dzīve.

Dārgāks divas reizes

Galvenais jautājums – cik par apkuri nāksies maksāt iedzīvotājiem?

– Pēc mūsu aprēķiniem, nosacīti vidēji (50 kvadrātmetru) liela dzīvokļa īpašnieks pagājušajā apkures sezonā par siltumu maksāja apmēram 70 eiro mēnesī. Jaunajā sezonā šāda pat dzīvokļa īpašniekam nāksies maksāt vidēji 155 eiro tikai par apkuri, – skaidro Rīgas siltuma pārstāve. – Šī prognoze veidota, pamatojoties uz dabasgāzes cenu datiem patlaban, taču viss var mainīties. Piemēram, ja beigsies karš un mums būs atļauts izmantot Krievijas gāzi, cenas kritīs, bet tas diemžēl ir maz ticams scenārijs. Iespējams, ka gāzes cena pazemināsies saistībā ar jauna termināļa būvniecību Lietuvā. Pagaidām viss liecina par cenu pieaugumu nākotnē.

Latvenergo plāni var dārgi maksāt visiem rīdziniekiem

Otrais avots prognozēm ir koncerna Latv­energo tarifi, ko tas iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā. Visaugstākā gāzes cena, kas iekalkulēta šajā prognozē, sasniedz 160 eiro par megavatstundu, turklāt Latvenergo gatavojas pārdot siltumenerģiju Rīgas siltumam par aptuveni 230 eiro par megavatstundu. Tā ir visnegatīvākā prognoze, kurai neviens nevēlas ticēt.

Ir zināms, ka Latvenergo tarifs rudenī būs ievērojami augstāks par iepriekšējo.

– Šis uzņēmums jau sen nav pārskatījis savas cenas, – skaidro Biruta Krūze. – 2021. gada novembrī tas bija sasniedzis maksimālos cenu griestus gāzei, kādi bija paredzēti iepriekš – 41,30 eiro par megavatstundu. No šī varam secināt, ka Latv­energo pusgada laikā ir cietis zaudējumus. Savukārt zaudējumu kompensāciju uzņēmums var iekalkulēt jaunajā siltumenerģijas cenā no 2022. gada rudens, kas nozīmēs vēl lielāku apkures tarifu pieaugumu rīdziniekiem.

Kāda būs reālā cena, mēs uzzināsim tikai no Latvenergo oficiālā ziņojuma, kas tiks paziņots vasaras otrajā pusē.

Numuru arhīvs: spied un lasi!