Viss kas jāzin par savu māju!

Gabaliņš saldās vasaras Drukāt E-pasts
Ceturtdiena, 20 augusts 2009 00:00

Sulīga, salda, smaržīga arbūza gabaliņš būs lielisks deserts, bet tas var kļūt arī par dažu oriģinālu ēdienu sastāvdaļu. Lūk, dažas receptes.

Arbūzs ir ļoti derīgs tiem, kas ietur diētu. Arbūza mīkstums satur maz kaloriju (100 g – aptuveni 38 kilokalorijas), un to var ēst lielos daudzumos, lai imitētu sāta sajūtu.

■ Arbūzu sula ar avenēm un piparmētrām

500 g arbūza mīkstuma izņem sēkliņas un sagriež sīkos gabaliņos, sagriež 4–5 piparmētru lapiņas, pievieno 175 g aveņu, sakuļ ar blenderi vai virtuves kombainu. Ja sulu vēlas dzert caur salmiņu, tā jāizkāš.

Arbūzu un dzelteno tomātu salāti

Lielu arbūzu (2 kg) sagriež kubiņos, liek salātu traukā, pievieno 1 kg uz pusēm pārgrieztu dzelteno tomātu, sarīvētu citrona miziņu, ēdamkaroti laima sulas, 2 ēdamkarotes sagrieztu koriandra lapiņu un 2 ēdamkarotes ruma. 15 minūtes atvēsina un liek galdā.

■ Arbūza mizu ievārījums

1 kg arbūza mizu nogriež virsējo kārtu, zaļo mīkstumu sagriež sīkos gabaliņos (jebkādas formas) un mazliet pavāra. Ūdeni nokāš, miziņas liek iepriekš sagatavotā sīrupā (1,5 kg cukura uz divām glāzēm ūdens) un vāra, kamēr kļūst caurspīdīgas. Vārīšanas beigās pievieno 2 g citronskābes, kas ievārījumam piedos smaragdzaļu nokrāsu.

■ Arbūzu kompots ar vīnogām

Nelielu arbūzu sagriež četrās daļās, izgriež mīkstumu, izņem sēkliņas un sagriež kubiņos. Liek salātu traukā, pievienojot 250 g uz pusēm pārgrieztu vīnogu. Viena citrona sulu sajauc ar divām ēdamkarotēm medus un 3–4 ēdamkarotēm apelsīnu liķiera, pārlej augļiem un, reizēm apmaisot, ļauj vienu stundu ievilkties. Salātus liek trauciņos, pārlej ar sulu un rotā ar piparmētru lapiņām.

■ Arbūza un mango kokteilis

Sagriež 500 g arbūza bez sēkliņām un viena mango mīkstumu un liek saldētavā uz divām stundām. Pēc tam augļus sakuļ ar 750 ml apelsīnu sulas, lej krūzē, pievieno ledus gabaliņus un pasniedz galdā.

■ Arbūzs ar zemeņu mērci un piparmētrām

900 g arbūza sagriež palielos gabalos. 450 g zemeņu blenderī sakuļ ar 2 ēdamkarotēm pūdercukura, 1/2 citrona sulas un 1 ēdamkaroti sagrieztu piparmētru. Arbūzu liek salātu traukā un pārlej ar mērci. Atvēsina un rotā ar piparmētru zariņiem.

Tagi:
 
© 2012 Darīsim KOPĀ!