Kā sasildīties

Aukstā laikā lielisku efektu dos karstvīns. Šis dzēriens ir ļoti piemērots garajiem ziemas vakariem. Parasti to gatavo no sarkanvīna, pievienojot cukuru un garšvielas – kanēli, krustnagliņas, muskatriekstu u.c. Dažkārt dzērienam pievieno nedaudz ruma, konjaka, liķiera.

Klasiskā karstvīna recepte:

Nereti šim kanoniskajam piedevu klāstam pievieno citronu vai citrona miziņu, apelsīnu, citus augļus un garšvielas vai nelielā daudzumā kādu no stiprajiem dzērieniem, kas piedod karstvīnam izsmalcinātu garšu.

Krustnagliņas un maltu muskatriekstu aplej ar 1/3 glāzes ūdens un vāra uz lēnas uguns vienu minūti. Pēc tam novārījumam ļauj 10 minūtes nostāvēties. Vīnu ielej katliņā un liek uz uguns, kad tas nedaudz sasilis, pielej garšvielu novārījumu un pievieno ēdamkaroti cukura.

Dzērienu pasniedz stikla vai keramikas krūzītēs, var lietot arī bieza stikla glāzes.

Ievērojiet dažus vienkāršus noteikumus.

Karstvīnu nekādā gadījumā nedrīkst vārīt, pietiek to uzsildīt līdz aptuveni 70 grādiem. Vīns jāsilda ugunsizturīgā traukā, bet ne metāla.

Karstvīnam labi der ne pārāk stiprs sausais vai pussausais sarkanvīns.

Dzērienu nav ieteicams atkārtoti karsēt, tad tas zaudē patīkamo smaržu un garšu.

Ja karstvīnam paredzēts pievienot ūdeni, tas jāuzvāra pirms pašas lietošanas. Karsto ūdeni nedrīkst liet karstvīna traukā no augšas, jo tā dzēriens var zaudēt brīnišķīgās garšas īpašības. Ūdens uzmanīgi jāielej traukā gar maliņu.

Ja nepieciešams ilgāk saglabāt karstvīnu siltu, var izmantot termosu vai arī paturēt uz pavisam, pavisam mazas uguntiņas. Garšvielām noteikti jābūt izņemtām, lai vīns nekļūtu rūgts.