Radiniekam ir parāds par dzīvokli, ko viņš ilgu laiku slēpis. Kā palīdzēt?

Freepik.com

„Mans radinieks ir dzīvokļa īpašnieks Katrīnas dambī. Viņš ir parādā par dzīvokli un sava vājā rakstura dēļ ignorējis abas tiesas ar mājas apsaimniekotāju. Rezultātā tiesu izpildītājam ir divi izpildraksti parādu piedziņai 1100 un 1200 eiro apmērā.

Beidzot radinieks mums atzinās par parāda esamību, un mēs, citi radinieki, esam gatavi pakāpeniski izmaksāt viņa parādu gan apsaimniekošanas uzņēmumam, gan tiesu izpildītājam. No radinieka neko nevar paņemt, viņa invaliditātes pensija ir tikai 200 eiro, bet likums tiesu izpildītājam liedz vērst piedziņu uz ienākumiem, kas ir mazāki par minimālo algu – 500 eiro.

Tiesu izpildītāja Andra Spores birojā mums paskaidroja, ka pakāpeniska parāda samaksa nepalīdzēs izvairīties no visbriesmīgākā: tiesu izpildītājs tomēr saglabā tiesības pārdot dzīvokli izsolē. Uz jautājumu, kā rīkoties, lai no tā izvairītos, saņēmām atbildi: „Jums jādabū vēstule no apsaimniekošanas uzņēmuma, kurā izteikta piekrišana pakāpeniskam parāda atmaksas plānam un atsaukums prasībai piedziņu vērst pret nekustamo īpašumu – dzīvokli.” Zvanījām uz Rīgas namu pārvaldnieku, bet telefona operators paskaidroja, ka šādas vēstules apsaimniekotājs neizsniedz. Kā mums rīkoties?”

Atbild uzņēmuma pārstāvis Krists Leiškalns:

– Uzreiz paskaidrošu, ka uzņēmuma juristi neslēdz vienošanos par pakāpenisku parāda samaksu, ja parādnieka lieta jau nodota tiesu izpildītājam. Šādu vienošanos var noslēgt, vēlākais, tiesas procesa laikā, bet vēl labāk – līdz tiesai, lai nepieļautu parādu saistību palielināšanos (ja lieta nonāk tiesu izpildītājam, parādniekam ir jāsamaksā ne tikai parāds pārvaldniekam, bet jāapmaksā arī zvērinātā tiesu izpildītāja pakalpojumi, kas noved pie saistību pieauguma par katru izpildu lietu vidēji par 200–400 eiro – red. piezīme).

– Iepriekš tika uzskatīts, ka Rīgas namu pārvaldnieks nesniedz prasību pret cilvēku, kurš maksā vismaz 10 eiro mēnesī. Vai tā vairs nav?

– Nē, tas ir mīts. Pieņemot lēmumu par lietas nodošanu tiesai, speciālisti novērtē tikai kopējo parāda apmēru un vecumu.

– Ja cilvēks ir gatavs maksāt pakāpeniski tiesu izpildītājam, kā viņam pārliecināties, ka šajā laikā viņa dzīvoklis netiek izlikts izsolē?

– Kā jau teicu, apsaimniekotājs nevar izsniegt tiesu izpildītājam vēstuli, kurā lūgtu nevērst piedziņu uz dzīvokli.

– Sanāk, ka pensionāres Eleonoras Ļaksas piedzīvotais, kad viņa zaudēja dzīvokli par 1000 eiro lielu parādu mājas apsaimniekotājam, mums neko nav iemācījis?

– Tā nav. Rīgas namu pārvaldnieks ir mainījis algoritmus darbā ar parādniekiem. Tagad tiesu izpildītājam, kurš nodarbojas ar izpildrakstiem mūsu uzņēmuma labā, ir pienākums saņemt no mums atļauju, lai vērstu piedziņu uz parādnieka dzīvokli. Tādējādi mēs kontrolējam, lai cilvēks nezaudētu dzīvokli par 400–500 eiro lielu parādu. Jāsaprot, ka, uzkrājot vairākus izpildrakstus par nelielu parādu piedziņu, cilvēks patiešām var zaudēt mājokli. 

– Ko darīt parādniekiem, lai tas nenotiktu?

– Mēs redzam, ka cilvēkiem ar nelieliem ienākumiem (kā jūsu lasītājam) īpaši bīstami ir izlaist kādu no maksājumiem. Vispirms cilvēks neapmaksā vienu rēķinu, tad – otru, un parāds sāk augt kā sniega bumba.

Mēs pastāvīgi atgādinām, ka finansiālu problēmu gadījumā cilvēkam jāvēršas Rīgas sociālajā dienestā. Papildu informāciju var uzzināt pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055. Pēc darba laika beigām pa šo tālruni var atstāt arī balss ziņojumu. Rīgas sociālā dienesta operatori informēs jūs pa tālruni 67105048.